Bez hidrocentrala na Staroj planini

Meštani staroplaninskih sela i ekolozi organizovali su danas u Pirotu još jedan u nizu protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana. Protest je održan u vreme kada je na sednici skupštine grada Pirota usvojen moratorijum na izgradnju mini hidroelektrana na području Stare planine.

Sa protesta u Pirotu meštani Staroplaninskih sela i ekolozi poručili su da neće dozvoliti izgradnju mini hidroelektrana na rekama.

 

Protesti se nastavljaju širom Države, poručili su aktivisti, sve dok se u Srbiji potpuno ne poništi koncept mini hidroelektrana.

„O tome se izrazila negativno i Srpska akademija nauka i umetnosti i pola beogradskog Univerziteta. To mora da se poštuje. To nije moja volja već volja i mišljenje stručne javnosti. da je to jako pogubno", objašnjava, Aleksandar Panić, pokret „Odbranimo reke Stare planine".

Skupština grada Pirota donela je jednoglasnu odluku da se iz novog prostornog plana izbace sve lokacije mini hidroelektrana i uputila zahtev državnim organima za usvajanje moratorijuma na njihovu izgradnju na Staroj planini.

„Nama je u interesu da naši ljudi bude zadovoljno. Iskreno da vam kažem od mini hidroelektrana na Staroj planini ne vidimo velike koristi i velike dobiti", kaže Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika Pirota.

 

„Očekujemo s obzirom na to da postoje najave da i nadležne institucije i Ministarstvo donesu odgovarajuće odluke i izmene zakonskih propisa", smatra Slaviša Svilarov, JP za planiranje i izgradnju.

Za izradu i usvajanje novog Prostornog plana biće potrebno najmanje 12 meseci. Odluku Skupštine grada Pirota podržalo je Ministarstvo zaštite životne sredine.broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 20. sep 2019, 21:57) - Мићун [neregistrovani]

шта је са осталим рекама

Када је у последње време почело да се говори о забрани градње МХЕ, помињане су само реке у заштићеним подручјима, а шта са рекама које се налазе ван тих подручја. Зар треба допустити уништавање тих река само зато што се не налазе у националним парковима, парковима природе и сл...?