Ekološki crni med sa Juga Srbije

Za dve godine postojanja udruženja pčelara Apis broj članova povećan je 6 puta. Pčelarstvo je razvojna šansa , a posebno će raditi na zaštiti crnog, šumskog meda po kome su prepoznatljivi.

Pčelari od malena. Dedine trmke od pruća i blata pre 15 godina Lazar je zamenio savremenim košnicama. Ima ih 50-ak. Uz volju, ogroman rad potrebno je i dosta znanja.

 

" Koliko su jaka pčelinja društva, tretiranje, da li se na vreme sve odradilo, to su neki od bitnih uslova za dobru godinu", kaže Lazar Janković, član udruženja pčelara "Apis" Medveđa.

Što je veća nadmorska visina više je i meda. Iako je kaže Slavica još početnica u pčelarstvu ove godine beleži rekord. Iz samo tri košnice dobila je 200 kilograma meda.

"Manje od hiljadu metara nadmorske visine gde nikada niko nije prskao. Sto posto organski med", tvrdi Slavica Drašković, pčelarka iz Medveđe.

Ovaj crni, šumski med posebnog ukusa i mirisa postaje zaštitni znak Gornje Jablanice.

"Jedan od najkvalitetnijih medova u Srbiji i šire. A kod nas je toga baš u izobilju, tako da treba to iskoristiti i izbrendirati", objašnjava Miloš Jović, predsednik udruženja pčelara "Apis" Medveđa.

U Srbiji se povećava i broj pčelara i košnica. Potražnja meda u svetu je velika. Izgradnja prve fabrike meda u Rači veliki je iskorak.

"To će mnogo da znači za pčelare jer će zaista biti spremni da se uključe u svetsku utakmicu.", kaže dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

 

Vetar u leđa mladim pčelarima daju i Opština i država subvencijama, opremom, organizacijom festivala.

"Kao pokazatelj da jedna dobro organizovana aktivnost između Vlade, lokalne samouprave I ljudi koji žive na ovim prostorima daje pozitivne rezultate", objašnjava Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.

Na 40 štandova pored meda, polen, matični mleč, saće, propolis. Na narednom festivalu biće i pčelarske opreme koja će uskoro početi da se proizvodi u Medveđi.broj komentara 0 pošalji komentar