Dimitrovgrad ili Caribrod

Opštinsko veće Dimitrovgrada pokrenulo je inicijativu da se ovom gradu vrati stari naziv Caribrod. To je peti pokušaj za poslednjih 30 godina, jer su dva referenduma zbog slabog odziva propala, a prethodne dve inicijative ostale su bez odgovora Skupštine Srbije. I ovoga puta končanu reč treba da daju republički poslanici, jer je neophodno izmeniti Zakon o teritorijalnoj organizaciji.

Na zgradi Opštine je već nekoliko meseci tabla na kojoj piše i Dimitrograd i Caribrod. Postavljena je, na zahtev Saveta bugarske nacionalne manjine. Članovi opštinskog veća su bili jednoglasni u odluci, ali građani i dalje imaju puno dilema po pitanju vraćanja starog naziva.

Od 16. veka pa do 1950. godine, ova varoš zvala se Caribrod. Odlukom tadašnje Skupštine ime joj je promenjeno u Dimitrovgrad, po bugarskom revolucionaru Georgi Dimitrovu.

„Ljudi u međusobnoj komunikacijii ovde u gradu, a pogotovo kada se nađu negde van grada mnogo češće koriste naziv Caribrod nego Dimitrovgrad. Većina klubova, organizacija i udruženja u svom nazivu ima Caribrod", objašnjava Nadežda Stojanović, urednik RTV „Caribrod"

U Lokalnoj samoupravi i Nacionalnom savetu Bugarske manjine smatraju da je staro ime grada Caribrod najbolje rešenje.

„Tako da je to slovensko ime i nema nikakve političke ili nacionalne konotacije. Dimitrovgrad je mnogo više ime vezano za Bugarsku nego Caribrod. Mi želimo da vratimo staro ime onako kako ga građani pamte i žele", smatra dr Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad

„Na bugarskom koristimo Caribrod, a na srpskom Dimitrovgrad. Potpuno nepotrebno. da ne bi smo delili ljude svi su Caribrođani, u ovom momentu Dimitrovgrađani. Uskoro svi će biti Caribrođani. Mislim da je to apsolutno ispravno", kaže dr Angel Josifov, Savet Bugarske nacionalne manjine

U lokalnoj samoupravi ističu da ukoliko se usvoji promena naziva mesta, građani neće imati dodatne troškove zbog zamene ličnih dokumenata.

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 22. okt 2019, 21:44) - Goran [neregistrovani]

Prava drugih

I opet o tome da Srbi nemaju prava u drugim državama u okruženju! Malo se bavite problemima u sopstvenoj kući i razmislite pre no što napišete nešto slično. Navešću samo Rumuniju kao primer: Rezervisan mesto u Parlamentu za Srbe, škole i vrtići na srpskom, TV i radio emisije. A,m što se imena Caribrod tiče: Ako su vraćena imena Jagodini (ex Svetozarevo), Užicu (TitovoUžice) i nekim drugim mestima, zašto jedno mesto koje se vekovima zvalo Caribrod, a zarad ljubavi "proletera svih zemalja", promenilo ime u Dimitrovgrad zato što je Dimitrov bio jedan od onih koji su manje voleli Informbiro, ne bi opet imalo svoje ime. Nije menjalo ime ni za vreme Kraljevine, a sada se javljaju "patriote" koje pojma nemaju o istoriji.

(ponedeljak, 21. okt 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

бугаризација

Свака мањина у Србији извољева и добије што год им падне на памет. Тако и Бугари желе да се осећају у царској Бугарској. Мало су Срба бугаризовали још од турских времена до данас. Само Срби немају никаквих права, ни у једној држави у нашем окружењу.