Pomoć starima i nemoćnima – volonteri u zdravstvu

Danas se obeležava Međunarodni dan volontera. Crveni krst je organizacija koja okuplja najveći broj volontera, oko 60.000, više od polovine su mladi ljudi, uključeni u razne akcije zdravstvenog i prosvetnog sistema.

Priča o jedanaestogodišnjem dečaku iz Kuršumlije koji tokom lečenja u bolnici nije imao posete, s jedne strane govori o teškom životu siromašnih, a s druge o humanosti učenika i zdravstvenih radnika. Želja da pomognu vezana je za volontere. Vranjanci čuvaju uspomenu na žene Škotske, koje su, pre sto godina, lečile više stotina bolesnika, na dobrovoljnoj bazi. U akcijama zdravstvenih centara učestvuju volonteri Crvenog krsta.

„Volonteri unutar bolnica, što je slučaj i u pančevačkoj bolnici, nisu prepoznati kao neko ko je bolnici potreban“, kaže Milica Todorović iz pančevačkog Crvenog krsta.

Pomažu starijima, nemoćnima, na terenu, u domaćinstvima. Kruševačka bolnica ima specifičan vid volonterizma.

„To je obavljanje stručne prakse bez nadoknade, to se sprovodi za sve profile zdravstvene struke, i to je uslov za polaganje stručnog ispita“, kaže dr Vesna Stević Gajić, direktorka kruševačke bolnice.

U Crvenom krstu najviše je mladih volontera u lokalnim sredinama. Vedrana i Lana su volonterke već godinu dana, a i danas pomažu.

„Volim medicinu, najčešće razgovaramo sa dobrovoljnim davaocima krvi. Kažemo im kako to nije strašno, kako je igla velika, ali ne boli“, priča volonterka Verdana Dodić.

„Jednostavno volim da pomažem ljudima i zanimljivo mi je sve to“, dodaje volonterka Lana Kostić.

„Volonteri se edukuju za različite sfere, uz pomoć Crvenog krsta Srbije. Nakon tih obuka, zaista dobijamo kvalitetne volontere, koji vrlo često kasnije pomažu oko vršnjačke edukacije“, kaže Tomislav Stefanović iz Crvenog krsta Vranje.

Volonteri se obučavaju za akcije prikupljanja krvi, pružanje prve pomoći, promovišu humane vrednosti, toleranciju, nenasilje.

broj komentara 0 pošalji komentar