"Titan" čuva životnu sredinu

Cementara "Titan" u Kosjeriću prva je u Srbiji dobila integrisanu dozvolu koja bi, konačno, trebalo da otkloni i sve nedoumice o uticaju cementare na životnu sredinu i zdravlje stanovnika u oblasti u kojoj se nalazi.

Cementara "Titan" u Kosjeriću prva je u Srbiji dobila integrisanu dozvolu kojom su određeni uslovi za rad i proizvodnju u skladu sa najvišim standardima u oblasti životne sredine, propisani zakonima Rebulike Srbije i standardima EU.

Dozvolu koju je dobila cementara u Kosjeriću, čeka još 177 preduzeća, a svi novi objekti moraće da ispune uslove ovog dokumenta o zaštiti životne okoline, i to su ključni koraci u ovoj oblasti u procesu evropske integracije.

"Svi industrijski kapaciteti utvrđenom dinamikom moraju do 2015. dostići ove standarde i dobiti IPPC dozvole", naglasio je Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje.

Za cementaru u Kosjeriću, od 2002. godine, kada je grčki "Titan" postao njen većinski vlasnik, put do ove dozvole značio je ulaganja od 15 miliona evra u projekte koji doprinose zaštiti životne sredine. Sada su stvoreni uslovi da se cementara u javnosti više ne označava kao zagađivač u užičkom kraju.

"Mi smo mnogo više uradili na implementaciji sistema za zaštitu životne sredine i ugradnji neophodnih postrojenja, nego što smo radili na marketingu tih svojih ulaganja", istakao je Miroslav Gligorijević, generalni direktor "Titan" cementare Kosjerić. "Pustili smo građane da osete, procene i sami se uvere u učinak svega što smo preduzeli."

Ugradnjom filtera, eliminisana je emisija prašine, kaže Dragan Pavlović, radnik na mlinu cementa: "Sada više nema prašine, i sve se to i u gradu oseća, mnogo je bolje."

U cementari se neprekidno mere prašina, azotni oksidi, oksidi sumpora, ugljen-dioksid, a kontrolu 14 parametara kvaliteta vazduha u Kosjeriću očitava i merna stanica u gradu, koju je postavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Građani sa kojima smo razgovarali uglavnom potvrđuju da više nema aerozagađenja i da je mnogo bolje. Neki od njih smatraju da - iako je mnogo učinjeno - cementara može još da napreduje u zaštiti životne sredine.

Iako niko ne poriče unapređenja u uticaju cementare na kvalitet vazduha, neke dileme ipak ostaju.

"Sve ovo ide ka stvaranju takve atmosfere da je cemenara postigla sve standarde ekološke zaštite i da bi sasvim normalno bilo da krene i zamenu fosilnih energenata obnovljivim izvorima energije - dobijenim spaljivanjem komunalnog otpada", kaže Radmilo Damjanović iz EGRIN-a.

I dok cementara svoj aktivni pristup poboljšanju učinka u okruženju vidi i u zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, u Kosjeriću o tim budućim projektima tek očekuju analize koje bi trebalo da potvrde da je to korak koji neće umanjiti postignute rezultate u zaštiti životne sredine.

broj komentara 0 pošalji komentar