Dva meseca pod taksama, politika praznih rafova

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji pozvao je premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja i ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta na sastanak o taksama uvedenim na robu iz centralne Srbije i BiH u utorak. RTS je istraživao koje su posledice takse od 100 odsto, dva meseca nakon njenog uvođenja.

Prvih dana, takse od 100 odsto nisu uticale na snabdevenost prodavnica robom iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Dva meseca kasnije, te robe je sve manje. Zalihe su pri kraju.

"Elementarne stvari koje nam nedostaju to je voda. Nedostaju "rosa", "prolom voda". Nedostaju mlečni proizvodi", rekao je Dragoslav Marinković uz "Jugomarketa" u Gračanici.

Dvomesečno iskustvo trgovaca, kaže da su taksom od 100 odsto pogođeni svi potrošači, nevezano za nacionalnost.

"Vidimo da je negativno za sve. I za Albance i Srbe, naravno i Albanci ovde pokušavaju da se snabdeju, računajući da će naći neke zaostale artikle koji su poreklom iz Srbije, međutim, mi njih nemamo. Nemamo ulja, to su sve artikli koji su sada praktično deficitarni", naveo je Marinković.

Odluku o uvođenju taksi, prati kampanja kupovine kosovskih proizvoda. Pre dva dana počela je primena administrativnog uputstva, kojim je predviđeno da u svakoj prodavnici pored cene, mora da stoji i zastava zemlje porekla proizvoda.

Ekonomski analitičari ističu da su mere kosovske vlade, najpre političke, da su platforma Ramuša Haradinaja za nove izbore i da predstavljaju veliki udar na građane, a naročito na poslovnu zajednicu na ovom prostoru.

"U tom kontekstu ako smo nešto i samo za transport koristili i plaćali 300 do 400 evra i za istu robu iz vana, moramo platiti više od 2.800 evra zar to nije prvi pokazatelj", naveo je Safet Gržalia, ekonomski analitičar.

Taksom od 100 odsto, mediji u Prištini tvrde, da je vlada uspela da Srbiju ekonomski ograniči na Kosovu i da srpskoj privredi nanese gubitak. "Za 57 dana Ramuš Haradinaj oštetio Srbiju za 78 miliona", jedan je od komentara.

"Psihološki možda ovakva odluka je donela neke prednosti, jer vidim da je rasla svest građana i da se vode razne kampanje, ali sama činjenica da je to taksa, da je to barijera, ne ide u prilog ni regiji, a pogotovo normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", kaže Gržalia.

Iz Američke amabasade, Evropske unije, više puta su ponovili da takse treba ukinuti i dati šansu dijalogu.

Ako je verovati najavi da u februaru treba očekivati prvi susret predstavnika Prištine i Beograda u Briselu, onda je za očekivati da takse na srpsku i robu iz Bosne i Hercegovine, budu ako ne ukinute, onda privremeno suspendovane u skorije vreme.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 20. jan 2019, 07:20) - anonymous [neregistrovani]

Srbija bi prije svega trebala biti doslijedna sama sebi :

Nikakvi razgovori i sastanci dok Pristina ne ukine takse(100%) i ne ispuni do sada sve preuzete obaveze _ ZSO itd, a prije svega vracanje pregovora u UN i pregovarati na osnovu Rezolucije UN 1244 sto podrazumjeva ponistavanje Briselskog "sporazuma".
U suprotnom sve ce ici na stetu Srbije kao i do sada