Srbija i Palau dele strateški odnos prema životnoj sredini

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se sa predsednikom Republike Palau Tomijem Esangom Remengesom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Palau, iako daleka ostrvska zemlja, svojim stavom i odnosom prema ekološkim pitanjima deli sa Srbijom ključna opredeljenja i strateški odnos prema politici zaštite životne sredine i prirode, navedeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Goran Trivan ukazao je da opredeljenje Palaua prema zaštiti životne sredine i impresivni rezultati u zaštiti prirode sa stavljanjem pod zaštitu 80 posto teritorije, predstavljaju dodatni podsticaj uspostavljanju i razvoju saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

"Srbija i Palau, kao dve zemlje koje su ratifikovale Pariski sporazum o klimatskim promenama i koje su opredeljene njegovoj punoj primeni, ali i pođednako usmerene ka održivom razvoju, mogu ostvariti plodonosnu saradnju i u budućnosti uspešno razmenjivati iskustva i znanja u ovoj oblasti", rekao je Trivan.

Izražavajući spremnost za razvijanje različitih vidova pune saradnje, on je posebno naglasio značaj zajedničkog nastupanja i saradnje dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije - UN i Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija - UNEP, u cilju jačanja globalne borbe protiv klimatskih promena.

Predsednik Remenges je rekao da je Palau, koji je poslednjih godina izložen razornoj sili tajfuna, veoma ugrožen posledicama klimatskih promena, i zato duboko zainteresovan za jačanje globalne borbe protiv klimatskih promena i međunarodne saradnje na polju zaštite životne sredine.

On je naglasio da je Palau prepoznao napredak Srbije i politiku Ministarstva zaštite životne sredine RS naročito u oblasti upravljanja čvrstim otpadom, koji inače predstavlja veliki problem u ovoj zemlji.

Remenges je izrazio uverenje da Srbija može da pruži značajnu podršku njegovoj zemlji u strateškom rešavanju ključnih ekoloških problema, kao i nastupanju u okviru međunarodnih organizacija kao što su UN i UNEP.

"Posvećenost Srbije razvoju zelene ekonomije je u potpunom skladu sa razvojem plave ekonomije kojeg zastupamo", rekao je Remenges.

Dogovoreno je da Srbija i Palau, na temelju dobrih, prijateljskih odnosa i obostranih interesa za razmenom iskustava i znanja u zaštiti životne sredine i prirode, preduzmu korake ka potpisivanju Memoranduma o saradnji dve zemlje u ovoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

broj komentara 0 pošalji komentar