Švedski general: Nismo bili spremni za intenzitet nasilja 2004. na KiM

Sve procene bezbednosti uoči martovskih događanja 2004. godine na Kosovu i Metohiji bile su pogrešne, kaže bivši komandant Multinacione brigade Centar na Kosovu, švedski general, Anders Branstorm.

Nešto više od mesec dana uoči godišnjice martovskog pogroma na KiM, Branstrom za Politiku kaže da su bili svesni tenzija koje su postojale tih dana, ali ipak iznenađeni intenzitetom napada jer, kako objašnjava, nisu bili spremni za događaje koji su usledili.

"Iako nismo bili spremni za intenzitet nasilja, uspelismo da sačuvamo selo Čaglavicu zahvaljujući profesionalnom odnosu vojnika i komandanata bigade. Takođe su nam pomogli dobri ljudi, i Albanci i Srbi", priča general Branstrom, kojeg Politika predstavlja kao čoveka koji je odigrao odlučujuću ulogu u sprečavanju potpunog uništenja srpske Čaglavice.

Prema njegovim rečima, iako se NATO brinuo o bezbednosnoj situaciji, zajedno sa ostalim članovima međunarodne zajednice, nije došlo do sprečavanja nasilja u martu 2004. godine.

"Od dana kada je naša brigada bila raspoređena na teren 2003. godine intenzivno smo se fokusirali na cilj da razumemo šta se dešava. Takođe smo naporno radili da budemo spremni na reagovanje ukoliko se nešto loše desi. Nadam se da će u budućnosti međunarodna zajednica moći da obezbedi metode za uočavanje prvih signala eventualnog nadolazećeg nasilja i da reaguje na njega. Procene gotovo cele međunarodne zajednice o situaciji na Kosovu 2004. godine uoči nasilja nisu bile tačne", priča Branstrom.

On podseća da Švedska nije članica NATO-a, ali da je uprkos tome godinama sarađivala sa alijansom na mnogim poljima, od kojih je jedno podrška miru.

"Ja sam bio komandant švedskog bataljona na Kosovu tokom 2000. godine, a kada je NATO 2003. ponudio Švedskoj da preuzme odgovornost za jednu multinacionalnu brigadu na Kosovu, bilo mi je drago što mi je poveren položaj komandira brigade", rekao je Branstrom.

U isto vreme dok se odigravala drama u Čaglavici, priča general, slična situacija odvijala se u Prištini, gde su napadnuta dva stambena bloka u kojima su živeli Srbi.

"Pojedini pripadnici naše brigade uočili su pretnju u Prištini i sproveli operaiciju spasavanja tokom noći između 17. i 18. marta, kada su sačuvani brojni životi. Brojni naši vojnici su zbog povreda završili u bolnici", kaže general.

Prema njegovim rečima, osećaj je bio loš u danima nakon nemira na Kosovu 2004. godine, ali je postojala i odlučnost da se uradi sve što je moguće kako bi se fokusirali na najvažniji cilj u tom trenutku - zaustavljanje nasilja i zaštita srpskog naroda, infrastrukture i kulturnog nasleđa.

"Mislim da većina mojih kolega i prijatelja iz međunarodne zajedice deli moje mišljenje, iako mogu da govorim samo u svoje ime", dodaje general Branstrom.

Smatra da NATO i dalje igra značajnu ulogu u održavanju bezbednosti za sve narode na Kosovu.

"Kada to kažem, takođe je važno spomenuti i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i OEBS, među brojnim drugim međunarodnim činiocima", rekao je general.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2019, 03:02) - anonymous [neregistrovani]

Накнадна памет или ....?

Шта је господин генерал хтео да постигне овом изјавом? И то после пуних петнаест година! Добро је што је шведска бригада спасила народ у Чаглавици и неке у Приштини. За то заслужује захвалност. Али то је била и прилика да господин генерал подигне свој глас и читавом свету објави да је НАТО био пасиван. Генерал то није могао, јер, како је и сам напоменуо, НАТО му је био "послодавац". Дакле, остаје дилема: накнадна генералова памет или покушај прања сопствене савести. Било како било, пасивност оних који су имали задатак да спрече насиље сваке врсте је НЕОПРОСТИВА! Каснији догађаји су то само потврдили.

(nedelja, 10. feb 2019, 17:30) - anonymous [neregistrovani]

Niste bili spremni?

Namerno ili ne namerno niste bili spremni? Sta ce te na Kosovu ako ste ne spremni, setkate tuda samo zbog debelih plata. Da je boga pa da niste uopste ni dolazili.

(nedelja, 10. feb 2019, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Ok

A zašto onda nije rekao istinu celom svetu ko napada i ko pali i ubija a ko je zrtva. I da nas posle 15. godina on ubija da kaze istinu. A Srbija i srbi na Kosovu nisu znali da iskoriste tak pogrom i egzodus i ta okenu javno mnjenje u svoju korist. Politicari su porucivalida sacuvaju prisebnost i mirno postupaju . I dan danas ito porucuju a srba na Kosovu sve manje. Dušan

(nedelja, 10. feb 2019, 11:39) - FORum LIvii [neregistrovani]

sto se rodi grbo , to vreme ne ispravi

Процене готово целе међународне заједнице о ситуацији на Косову 2004. године уочи насиља нису биле тачне"
NE samo 2004. godine , nego uopste od pocetka krize , izazvane teroristickim napadima paravojnih ogranizacija Albanaca.
Kako onda moze da se prica o miru ako je cela situacija OD POCETKA bila pogresna a i danas se sve nastavlja pritiskom na Srbiju da se pomiri sa time???

(nedelja, 10. feb 2019, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Спремност

Како нису спремни, па они су сигурно знали и тада и сада шта се дешава и вероватно нису ни видели да је у питању нешто лоше. Ионако су ту да сачувају ту наказу од државе коју су само измислили од Срба па је насиље у обрнутом смеру нешто небитно. Да су којим случајем Срби кренули негде на албанце, реаговали би максимално. 

(nedelja, 10. feb 2019, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Vi niste ni dan danas spremni.

Paravojne formacije upadaju sa dugim cevima u severni deo Mitrovice, zastrasuju narod i hapse bez nekih dokaza srbe. Kosovska privremena Vlada krsi svakodnevno medjunarodno pravo, mada i to vise ne postoji, i sve do sad postignute obavezajuce dogovore. Vi i u 2019 god. niste spremni, jer i sami ne znate Sta trazite na Kosovu i koja je svaka Misija uopste.