Sijarto: Srbija ključna za stabilnost Balkana

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da otvaranje jednog ili dva poglavlja u pregovorima Srbije sa EU svake godine ne predstavlja odgovarajuće ohrabrenje.

MTI prenosi da je Peter Sijarto to poručio u intervjuu rumunskom televizijskom kanalu "Digi 24", tokom prošlonedeljnog boravka u Bukureštu, na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica EU. Tekst intervjua objavljen je danas.

Navodi se da je Sijarto kazao da su zemlje centralne Evrope iz sopstvenog iskustva naučile da integracija u EU i NATO puno pomaže u otklanjanju međusobnih napetosti i da zbog toga centralnoevropske zemlje traže ubrzavanje pregovora o pristupanju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji.

"Srbija ključna za stabilnost Balkana. Otvaranje jednog ili dva poglavlja u pregovorima svake godine ne predstavlja odgovarajuće ohrabrenje. Ali, mi bi trebalo da ih ohrabrimo i stavimo im jasno do znanja da vredi usredsrediti se na pristupanje (EU) pošto bi bilo koji drugi scenario ojačao antievropska osećanja, što je razvoj situacije koji svi želimo da izbegnemo", rekao je Sijarto.

broj komentara 0 pošalji komentar