Vučić i Šib: Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou

Predsednik Aleksandar Vučić i ambasador Nemačke Tomas Šib razmotrili su bilateralne odnose dveju zemalja, situaciju na Zapadnom Balkanu, posebno odnose Beograda i Prištine, a bilo je reči i o konkretnim novim ulaganjima, čija se realizacija očekuje u skoroj budućnosti.

Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo što je nedavno u Davosu imao priliku da se ponovo sastane sa kancelarkom Merkel, jer je svaki susret prilika da se nauči nešto novo iz njenog iskustva i odvažnosti, kojim vodi Nemačku i Evropu.

Predsednik Vučić i ambasador Šib su konstatovali da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji, što je čvrsta osnova za konstantno unapređenje političkog dijaloga i zamah ekonomske saradnje.

Vučić je izrazio zahvalnost nemačkim investitorima što u Srbiji zapošljavaju više od 55.000 radnika, uz nadu da će se, sa daljim unapređenjem našeg poslovnog okruženja, taj broj povećavati.

Istakao je da nemačke kompanije, osim što obezbeđuju radna mesta, imaju uticaj na preduzetnički duh i radne navike, kao i na razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika Republike.

Ambasador Šib je rekao da Ambasada SR Nemačke snažno podržava postojeći trend povećanja investicija i pomaže poslovne kontakte.

Vučić je Šibu ukazao na posledice koje takse na srpsku robu, kao neodgovorna jednostrana mera Prištine, imaju po odnose i stabilnost u regionu.

Još jednom je istakao spremnost Srbije da nastavi dijalog, nakon što Priština odustane od neopravdanih taksi, koje, osim srpske privrede, ugrožavaju svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će se stvoriti uslovi za njegov nastavak. 

Takođe je ponovio podršku za evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24. S tim u vezi pohvalio je rad na izradi medijske strategije u Srbiji.

Vučić je zahvalio Nemačkoj što nas podržava na evropskom putu. 

Dvojica sagovornika su istakla značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer i time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

maki

Podrška koju dobijamo od starne Nemačke, ima veliki značaj u procesu evro integracije.Dve zemlje imaju neverovatan visok stepen saradnje i poštovanja!

(ponedeljak, 11. feb 2019, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

Nika

Nemačka je jedan od najvećih investitora u Srbiji, radićemo na tome da tako i ostane i da imamo još bolju saradnju.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 14:01) - Milica [neregistrovani]

Glavni investitori

Nije slučajno što su Nemci naši najveći i glavni investitori. Ovi sastanci to i dokazuju.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:52) - Ivan [neregistrovani]

Nemacka

Dobar odnos sa Nemackom je preduslov svakog daljeg napredovanja nase drzave.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:25) - Srboljub [neregistrovani]

Podrska

To je jedan izuzetno vredan narod. Trebalo bi da se na tom polju ugledamo na njih.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:23) - Marina [neregistrovani]

dualno obrazovanje

Treba razvijati dualno obrazovanje,to je u Nemackoj sjajno razvijeno. Na taj nacin bi postigli stopu zaposlenosti kao u najboljim ekonomijama. Treba i vaspitavati decu da ne moraju svi da zavrsavaju fakultete,vec neko treba i da radi za masinom.Ne vidim nista lose u tome.U nemackoj je preko 70 odsto radne snage sa srednjim obrazovanjem,a jedna su od najboljih ekonomija na svetu.Zadovoljan radnik je osnov svake vrste ekonomskog prosperiteta jedne zemlje.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 13:11) - Saša [neregistrovani]

Budućnost

Nemačke kompanje danas u Srbiji zapošljavaju više od 55 000 ljudi. Ja ne znam kako Vama ali meni je to odličan podatak.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:54) - Ana [neregistrovani]

Podrska

Nemacka je veliki investitor u Srbiji i dobri odnosi su izuzetno vazni.

(ponedeljak, 11. feb 2019, 12:51) - Bane [neregistrovani]

odnosi

Odnosi nase dve zemlje su veoma dobri.Realno ocekujemo vecu pomoc Nemačke po pitanju Kosovskog cvora