Prve mere SAD prema Prištini zbog takse, šta dalje?

Sjedinjene Američke Države preduzele su inicijalne mere prema centralnim kosovskim institucijama, zbog odbijanja premijera Ramuša Haradinaja da ukine ili suspenduje taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine, a iz pojedinih političkih krugova u Prištini ocenjuju da su prve poruke američke administracije zabrinjavajuće.

Najjača opoziciona parlamentarna stranka, Demokratski savez Kosova, saopštila je da je otkazivanje posete komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timotija Ora, zbog trgovinskih mera prema centralnoj Srbiji i BiH, "duboko zabrinjavajuće".

Poslanik DSK Naser Rugova rekao je da bi kosovska vlada trebalo da napravi korak unazad i da "mirno" ponovo proceni svoje postupke, jer Kosovu nisu potrebne populističke mere, koje slabe odnose sa SAD.

Taksa od 100 odsto, iako nije zvanično potvrđeno, pored izrade platforme za dijalog, bila je tema jučerašnjeg sastanka čelnika kosovskih institucija u Prištini.

Prema navodima prištinskih medija, predsednik skupštine Kadri Veselji, koji je sazvao sastanak, i kosovski predsednik Hašim Tači, zahtevali su od Haradinaja da povuče odluku o taksi, kako bi se dala šansa dijalogu sa Beogradom.

Haradinaj se odupro pozivima i, u docnijem razgovoru sa novinarima i porodicama palih pripadnika OVK u Peći i Dečanima, ponovio da taksa ostaje dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, smatrajući da taksa nije prepreka za postizanje finalnog sporazuma.

Haradinaj se u obraćanju porodicama poginulih pripadnika bivše OVK dotakao i razgraničenja, rekavši da "ako granice budu otvorene, biće otvoreni grobovi onih kojima smo danas došli da odamo počast".

Premijer je rekao da ima poštovanje prema liderima na Kosovu i u Albaniji, ali se ne slaže sa onima koji predlažu izmene granica, te da isto važi i za sve druge zemlje koje podržavaju takvu opciju.

List Koha ditore piše da su SAD počele da pokreću mere protiv odluke kosovske vlade da ne ukida uvoznu carinu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Podseća se da Haradinaj nije dobio američku vizu da prisustvuje Molitvenom doručku, a da je poslednja posledica odluke o taksi, otkazivanje posete generala američke vojske Kosovu.

U izveštaju list navodi da se može očekivati da će američke mere biti pojačane ako vlada Kosova ustraje na tome da ne ukine taksu i da će to biti najvidljivije u procesu tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga, uključujući suspenziju programa obuke i obrazovanja pripadnika te organizacije.

Haradinaj je izjavio je da nije primio nikakve zvanične informacije o anuliranju posete američkog generala Timotija Ora.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 22:57) - buki [neregistrovani]

x

Ovo je novi blef SAD,cekaju Srpske politicare da naprave gresku,..Srpski politicari da se uzdrze od ne odmerenih izjava. Ramuš Haradinaj se suprostavlja NATO-U i SAD. jedino ako ima za saveznika Kinu i Rusiju .

(utorak, 12. feb 2019, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

U pravu je Albanac

Međunarodno priznate granice Republike Srbije ostaju nepromenjene.

(utorak, 12. feb 2019, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

koja igra

Taci i Veselji pozivaju Haradinaja da povuce takse, a zna se da je Tacijeva stranka poduprla takse, isto tako je predlog o "sto posto" bio od Veseljija. Sada Haradinaj kao ispada negativac i ekstremista. A zapravo je cela njihova politicka elita nekooperativna i svoj imidz gradi na konfliktu i tenzijama.
Dobro je sto Haradinaj nece podici takse, tako ce i Amerika shvatiti da Albanci i nisu tako pouzdan partner i da sa njima nikakvi dogovori ne vaze. Srbija do sada vodi prilicno dobru politiku: ostati privrzen diplomatiji i pomoci narodu na Kosovu, to su dva najbitnija prioriteta.

(utorak, 12. feb 2019, 11:07) - Danilo [neregistrovani]

Bas jaka mera

Kakva kazna! Pa kako će sad bez posete generala :(

(utorak, 12. feb 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Nepristrasan posmatrač

Slažemo se apsolutno sa Albancima, da nema izmena granica. Ni Kosovskih a ni Srpskih. Kako Kosovo ne priznaje izmenu granica, po istom kriterijumu ni Srbija ne priznaje izmenu granica. Kosovo nikad nije bila država, i nema svoje granice u međunarodnoj, priznatoj državi Srbiji. Albanci imaju državu Albaniju, i ako im ova ne odgovara, mogu da biraju. Teritoriju koju je okupirao Nato pakt, i dao njima na koriscenje je privremenog karaktera