Vučić zahvalio Moldaviji na stavu o Kosovu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, rekao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Predsednik Vučić je zahvalio zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama.

Istakao je i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

Oni su pozvali privrednike dveju zemalja da uspostave nove modalitete saradnje u okviru CEFTA sporazuma, kao i da učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima, koji se organizuju u Srbiji i Moldaviji.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, posebno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija. Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Potpredsednik moldavske Vlade Leanka je zahvalio Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije. On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi naša iskustva u evrointegracijama.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Nađa

Sa Moldavijom možemo da razvijemo još bolje odnose, i poslovne i prijateljske, od kojih će korist imati i naše zemlje i naši narodi.

(utorak, 12. feb 2019, 14:17) - Ana [neregistrovani]

Moldavija

Moldavija se postavila prijateljski prema Srbiji, a bolji odnosi i saradnja će se tek razvijati.

(utorak, 12. feb 2019, 12:29) - Anita [neregistrovani]

A

Jaчање трговинске размене, инвестиционе и сваке друге економске сарадње заједнички je интерес.

(utorak, 12. feb 2019, 12:28) - Vlaki [neregistrovani]

Vlaki

Hvala dragi prijatelji iz Moldavije !

(utorak, 12. feb 2019, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Mirjana

Hvala im na podrsci koju nam pruzaju.