Makalister: Vučić i Tači podigli dijalog na novi nivo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister pozvao je vlasti u Prištini da opozovu svoju odluku o sankcijama na uvoz robe iz Srbije i BiH. Razumem da nije lako, ali želim da naglasim da su Aleksandar Vučić i Hašim Tači digli dijalog na novi nivo, poručio je Makalister.

Dejvid Makalister je pozvao obe strane da nastave dijalog kako bi napredovale na putu ka članstvu u EU.

"Odluka vlasti u Prištini da uvedu stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH je jasno kršenje Cefte i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Pozivam vlasti u Prištini da opozovu ovu odluku kako bi se, nadam se, dijalog mogao nastaviti", pozručio je Makalister.

Izvestilac za Srbiju je podsetio da je EU jasno rekla da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno doći do pravnoobavezujućeg sporazuma, a za to je, prema njegovim rečima, neophodna dalja normalizacija odnosa koja se postiže prvenstveno kroz dijalog.

"Razumem da obe strane imaju svoje zabrinutosti, razumem i da nije lako, ali želim i da naglasim da su dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, digli dijalog na novi nivo", poručio je Makalister.

Izvestilac za Srbiju je sa plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta u Strazburu poručio i da ne očekuje da će predstojeći evropski izbori na bilo koji način smetati procesu proširenja.

"Svi znamo da je zapadnobalkanska šestorka na putu ka članstvu u EU i da se kreću različitim brzinama. Mi ćemo nastaviti naš posao i ne mislim da će evropski izbori na bilo koji način biti smetnja pregovaračkom procesu", zaključio je Dejvid Makalister.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 13. feb 2019, 11:48) - Goga [neregistrovani]

Tači i dijalog

Doduše Tači bi mogao malo više da se potrudi oko nastavka dijaloga, a pre svega da koriguje ostale poput Haradinaja da ne koče dijalog.

(utorak, 12. feb 2019, 23:09) - anonymous [neregistrovani]

Rade

Vucic da, dok se za Tacija to bas i ne moze reci..

(utorak, 12. feb 2019, 18:37) - anonymous [neregistrovani]

Нови ниво преговора

Ако је нови ниво преговора прекид преговора и условљавање наставка преговора са признавањем такозваног Косова онда је то потпуна опструкција тих назови преговора, омаловажавање ЕУ и њених представника и доказ да ЕУ није способна да држи на узди косовске вође, и да ове преговоре приведе крају.

(utorak, 12. feb 2019, 16:40) - Дејан [neregistrovani]

Правно обавезујући споразум

Значи да регионални лидери са Косова и Метохије признају врховну власт Србије и почну процес нормализације. Што значи судство, војска, полиција и порезе се одређују из Београда. Широка аутономија у великој мери. Спољне границе републике Србије поново под контролу државних органа.
То је правно обавезујући споразум који Србија прихвата.

(utorak, 12. feb 2019, 16:35) - Ljilja [neregistrovani]

Mekalister Vucic i Taci podigli dijalog na visi nivo

Svi iz EU dobro znaju da Srbija nije ta koja koci nastavak dijaloga, da je problem do Pristine. Jer svi do sadasnji apeli, mobe da ukinu takse nisu prihvacene.

(utorak, 12. feb 2019, 16:00) - Ana [neregistrovani]

Podrska

Vlada Srbije je uvek spremna za mir i resavanje problema razgovorima.

(utorak, 12. feb 2019, 15:46) - Natasa [neregistrovani]

Макалистер: Вучић и Тачи подигли дијалог на нови ниво

Predsednik ovo zeli da resi na najbolji moguci nacin.

(utorak, 12. feb 2019, 15:18) - anonymous [neregistrovani]

Nema dogovora

Nema pregovora o nelegalnoj nezavisnosti Kosova, sve drugo se moze pregovarati.

(utorak, 12. feb 2019, 15:16) - anonymous [neregistrovani]

Ako se narod pita

Nece biti "pravno obavezujuceg sporazuma" !