Stoltenberg: Na sever Kosova KSB samo uz odobrenje

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine regulisano da Kosovske snage bezbednosti ne mogu ulaziti na teritoriju severnog Kosova bez odobrenja Kfora.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo", Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. 

"Očekujem da se sporazum poštuje i to je stav mnogih članica NATO-a", naveo je Stoltenberg uoči početka sastanka ministara odbrane Alijanse.

Stoltenberg je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS.

"Procenićemo nivo tog angažmana na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme", kaže Stoltenberg.

Stoltenberg je izjavio da je Kfor prisutan na Kosovu na osnovu mandata Ujedinjenih nacija i da su međunarodne snage važne za stabilnost ne samo Kosova već i celog regiona.

broj komentara 17 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 06:48) - anonymous [neregistrovani]

KiM

Pita se KFOR, a ne Srbija.

(sreda, 13. feb 2019, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

Бриселским споразумом из 2013. године о нормализацији односа између Београда и Приштине

Bez odobrenja KFORA, pa sta ima sa tim NATO???, ...KFOR je deo medjunarodnih snaga pod rezolucijom UN 1244

(sreda, 13. feb 2019, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

U pogrešno vreme?

Da li je Dačić reagovao na ovo? On direktno izražava podršku ilegalnoj, paravojnoj formaciji kojom se preti, ali samo da ne bude sada? Gde je osuda kriminaliteta i mafijaškog ponašanja njihovih pulena?

(sreda, 13. feb 2019, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

Sta je sa ROSU ?

Ako se ne varam ROSU je interventna jedinica policije Kosova a ne vojske Kosova tako da bas nije jasno

(sreda, 13. feb 2019, 17:33) - anonymous [neregistrovani]

KIM

jeste imali smo mi mnogo toga po rezoluciji 1244 ali nismo puno toga ostvarili.

(sreda, 13. feb 2019, 15:51) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Zasto mi saljemo nase mirovnjake po belom svetu.Bolje i jeftinije je da ih saljemo na KiM.Jer ako se Haradinaj stvarno naljuti i NATO i ameri pobeci ce glavom bez obzira.Tako da njegove stavove ne treba uzimati u opste naivno.

(sreda, 13. feb 2019, 15:20) - anonymous [neregistrovani]

I Vojska Srbije

i MUP Srbije imaju pravo da rasporede 5000 svojih pripadnika na Kosovo i Metohiju takodje na osnovu mandata Ujedinjenih Nacija tj Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN !

(sreda, 13. feb 2019, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

@Најбоље би било..

Kako da priznaju da je greska kada iz njihove perspektive nije greska uradili su ono sto im je i bio cilj?

(sreda, 13. feb 2019, 14:19) - Priluzje Kosovo [neregistrovani]

Znači

Znaci da ce uskoro uci bez ikakvog odobrenja.Jer se do sada cutalo niko nista nije ni spominjao o vojsci Kosova.A sada odjednom spominju odobrenje, to u prevodu ZNAČI obrnuto od onog sto je izjavljeno.Najeli smo se mi na Kosovu takvih izjava i koje kakvih suprotnih lazi.....

(sreda, 13. feb 2019, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Jedno je teorija

A drugo praksa, u čemu nato i nije nešto dobar.