Tači prati smernice SAD, Haradinaj ne odustaje od taksi

Sastanak kosovskog predsednika Hašima Tačija i američkog ambasadora Filipa Kosneta dan posle oštrog upozorenja Vašingtona da Priština mora da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH. Tači i Kosnet su se složili se da je od vitalnog značaja ukloniti sve prepreke za nastavak dijaloga sa Beogradom. Ramuš Haradinaj ne odustaje od taksi.

Hašim Tači je naglasio da je prijateljstvo sa SAD trajno i neophodno za ostvarivanje strateških ciljeva za integraciju u evroatlantske strukture.

"Partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama je od vitalnog značaja za Kosovo. Kosovo je do sada otišlo tako daleko zahvaljujući sveobuhvatnoj podršci Sjedinjenih Država", rekao je Tači.

"Kosovo i Sjedinjene Države imaju zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je izgradnja održivog mira i stabilnosti na Kosovu i regionu, kao preduslov prosperiteta i prosperiteta naše zemlje. Ključ mira je postizanje miroljubivog, inkluzivnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije", podvukao je Tači.

Sastanak Tačija sa Kosnetom usledio je nedugo pošto je kosovski premijer Ramuš Haradinaj još jednom istakao da neće odustati od taksi na proizvode iz Srbije i BiH, uprkos ozbiljnim upozorenjima iz Vašingtona.

Visoki zvaničnici Bele kuće, Stejt departmenta i ministarstva odbrane, Metju Palmer, Lora Kuper i Džon Ert, upozorili su u utorak prištinske vlasti da su nedavni potezi Prištine onemogućile SAD da nastave saradnju sa "na velikom broju ciljeva".

"Neverovatno je da posle svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savet", navodi se u pismu.

Istovremeno, u Prištini je održan sastanak tima za pregovore sa Beogradom, ali akteri tog susreta nisu želeli da komentarišu američko upozorenje ili odnose unutar tima, navodeći da je još jednom razmatrana pregovaračka platforma, kao i da bi taj dokument mogao biti predstavljen do kraja sedmice.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 08:23) - anonymous [neregistrovani]

Dobar i los

Igra. Glume dobrog i loseg policajca

(sreda, 13. feb 2019, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Bice zanimljivo

Koce biti jaci Tramp ili Hasim Taci

(sreda, 13. feb 2019, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Ma samo

Glume ludilo i Tači i Haradinaj-kao fora jedan prihvata sve što mu Amerika naredi, a drugi tvrdi pazar, iako ke sve to dogovorena gluma da ispipaju koliko daleko mogu da idu bez posledica.

(sreda, 13. feb 2019, 17:27) - Gavra [neregistrovani]

Jedno te isto

Tači i Haradinaj mesecima vrte ovakvu jednu te istu priču i što je najgore oni se ne slažu u tome, svako priča priču za sebe.

(sreda, 13. feb 2019, 15:11) - Ivan [neregistrovani]

Pritisak

Kada se zapad, SAD pre svega, odluči na iskren pritisak, Priština će poslušati i smanjiti nivo provokacija.

(sreda, 13. feb 2019, 14:44) - Ana [neregistrovani]

takse

Pristina ne sme da rizikuje da izgubi podrsku Amerike.