"Važno ukidanje taksi, ali Haradinaju se ne može verovati"

Premijerka Ana Brnabić kaže da se nada da će takse Prištine na srpsku robu biti brzo ukinute. Ističe da Ramuš Haradinaj nijednim gestom do sada nije dao razlog da mu se veruje i da će ispuniti ono što obeća.

Brnabićeva je to rekla komentarišući najave da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj spreman da na dnevni red sednice vlade stavi pitanje suspenzije taksi na robu iz Srbije, ako to neko od ministra predloži.

"Nadam se da će pitanje taksi uskoro biti rešeno, ali Haradinaj nijednim gestom do sada nije dao razlog da verujemo da ono što obeća, i ispuni. Iskreno se nadam da će takse biti ukinte, ne samo zbog privrede, već i zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine", rekla je Brnabić novinarima nakon obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

Premijerka je upitala i ko će Srbiji i proizvođačima iz centralne Srbije nadoknaditi gubitke i kada se ukine odluka o taksama, koja je, podsetila je, u suprotnosti sa CEFTA sporazumom.

Brnabićeva se zahvalila svim partnerima, uključujući i pismo koje je stiglo iz SAD, u kojem se kaže da takse na robu iz centralne Srbije predstavljaju kršenje svih sporazuma i suprotne su svim vrednostima povezivanja i saradnje, kao i regionalnoj stabilnosti.

"Ovo traje dugo i svaki dan je novi udar na privredu Srbije i regionalnu stabilnost", zaključila je Brnabićeva.

"Finansiranje kampanje u skladu sa Ustavom"

Premijerka je napomenula da je kampanja "Budućnost Srbije", koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, finansira se u skladu sa ustavnim ovlašćenjima Vlade Srbije i predsednika države, dodavši da ni u jednoj normalnoj zemlji takva kampanja ne bi bila tema.

Brnabićeva je rekla da je posao predsednika države, ako želi odgovorno da obavlja svoju dužnost, da obilazi zemlju i razgovara sa građanima i privrednicima, kao što to čini Aleksandar Vučić.

To je, ističe, suština i srž demokratije.

"Pravi se tema od nečega što nije tema. Ne znam kakvo je posebno finansiranje potrebno za tu kampanju", rekla je Brnabićeva, nakon obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Beogradu, odgovarajući na pitanje novinara da li se kampanja "Budućnost Srbije" finansira iz budžeta.

"Da li bi u Italiji neko pitao da njihov predsednik ide i razgovara sa građanima. Pitate me za nešto što je posao predsednika", naglasila je Brnabićeva.

Pohvalila je to što će predsednik obići više od 100 lokalnih samouprava i čuti probleme građana i dodala da će nakon toga svi zajedno sesti i razgovarati kako da te probleme reše.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

Radisa,slazem se

Ni meni nije jasno sta kukamo za te separatisticke takse. Ne da ne treba sa njima bilo sta,nego uopste treba izbaciti iz recnika "Nastavicemo pregovore ako....". Ma kave pregovore !!!! Izbiti to jednom iz glave,uvesti kontramere i prestati sa kuknjavom. A ovo sto amerikanci pricaju....Pa valjda nam je svima jasno.

(sreda, 13. feb 2019, 17:30) - Radisa Ristic [neregistrovani]

Izdaja

Ne mogu da verujem dase srpsko rukovodstvo samo bavi taksama i ponasa kao daim je to osnovni problem Kosova.Zasto se Vucic i njegova vlada plase da zauzmu stav i javno kazu nema priznanja Kosova.Kosovo je srbija i tacka.Zasto ne zatrazi dase u skladu sa rezolucijom 1244 nasa vojska i policija vrate na Kosovo i granicu sa Albanijom.Zasto cutite gospodine Vucicu od kada ste na vlasti niste pomenuli rezoluciju 1244.Vise je pominju nasi prijatelji Rusi iKinezi.To pitanje trebate postaviti u Ujedinjenim Nacijama.Zasto i kada cete Vucicu pokrenuti to pitanje?

(sreda, 13. feb 2019, 15:32) - Goga [neregistrovani]

Ukidanje taksi

Haradinaju se ne može verovati ali ako su im iz SAD naredili pismeno da moraju da reše problem taksi onda će morati i Haradinaj da reaguje.