Cesid predlaže mere za bolju izbornu komunikaciju

Centar za slobodne izbore i demokratiju predložio je više mera kojima bi se regulisala izborna komunikacija. Između ostalih, to su uvođenje obaveznog i sistematskog monitoringa medija, koji bi obavljao REM, uvođenje sankcija za kršenje izborne tišine, te strožije definisanje pravila za političko oglašavanje i oglašavanje van predizborne kampanje.

Cesid u saopštenju za medije navodi da, imajući u vidu ranije izborne kampanje, osim ovih promena u regulisanju izborne komunikacije, predlaže i da se javno objavljuju cenovnici političkog oglašavanja na početku kampanje, te da se u kampanjama obrati dodatna pažnja na ponašanje štampanih i onlajn medija, bilo kroz obavezno formiranje nadzornog odbora za praćenje izbora ili kroz uvođenje regulatornog tela za nadzor štampanih i onlajn medija u izbornim kampanjama.

Ove preporuke Cesid je ponudio i kako bi se pokrenuo dijalog o reformi izbornog zakonodavstva, te podseća na svoje predloge za reformu izbornog sistema, izborne administracije i za reformu finansiranja izborne kampanje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 13:14) - Sava [neregistrovani]

Sava

Mozda i jesu potrebne promene i mere za bolju izbornu komunikaciju, ali je ipak najvaznije da Srbija nastavi sa razvojem i na svom putu ka uspehu