Fuertes pita Čanka: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti?

Ambasador Španije Migel Fuertes u pismu lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku negoduje zbog njegove ocene o demokratičnosti u Španiji i poziva ga da se s tom temom bolje upozna. Uputio ga je na najnoviju listu Fridom hausa, koji države u svetu rangira upravo prema stepenu demokratičnosti.

Migel Fuertes, naime, kaže da je iznenađen ocenom Nenada Čanka da je referendum u Španiji "završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika", a što je, kako je lider LSV naveo, utvrdio nakon boravka u Barseloni gde je, kako je sam kazao, bio kako bi "pratio demokratičnost referendumskog procesa".

"Ne znam koje su Vaše kvalifikacije da izdajete 'uverenja o demokratičnosti', ali Vam dostavljam, radi boljeg informisanja Democracy Index 2018 koji je objavio The Economist Intelligence Unit, iz koga ćete videti - pretpostavljam sa iznenađenjem - da je Španija jedna od 20 zemalja u svetu sa punom demokratijom", naveo je španski ambasador.

Fuertes je Čanku prosledio i deo liste poslednjeg izveštaja Fridom hausa (Freedom in the World 2019) iz koje će, kako ga je uputio, saznati da je Španija dobila 94 poena, isto kao Estonija, Island i Nemačka.

"Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi prilikom saopštavanja Vaših 'piktoresknih' mišljenja i davanja kvalifikacija o demokratičnosti", poručio je ambasador Fuertes, a saopštila Ambasada Španije u Srbiji.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

kako mogu...

...kolonijalne sile i monarhije da govore o nekoj demokratiji i slobodi?Pa,mogu,jer to i jeste njihova "demokratija"-preuzecu tvoju zemlju i sve sto ima u njoj,da bi ti, kao njen ponosni gradjanin,mogao da uzivas u demokratijama i slobodama.U suprotnom cu da pustim "milosrdnog andjela" ili "arapsko prolece" ili "isis" na tebe.Spasi nas Boze ove "dobrote".

(četvrtak, 14. feb 2019, 09:38) - dragan [neregistrovani]

Izjava Njegove Ekselencije ambasadora Španije

Poštovani,
G. Čanka ne poštujem pa nemam nameru da ga branim.Ali o demokratičnosti vaše i svih ostalih samozvanih demokratskih zemalja i oceni vaših instituta u tom smislu mi u Srbiji imamo izreku "Kadija te tuži Kadija ti sudi"
Hteo bih da vas podetim da je Španija devedesetih godina priznala neustavne referendume o udceljenju Slovenije, Hrvatske, i ostalih. U Jugoslaviji  je bio uvod u krvavi građanskirat.Politika samozvanih demokratskih država."Dvostruki aršina" je već dugo na delu.

(četvrtak, 14. feb 2019, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

Ok

A ko je poslao Čanka u Španiju. Partija ili država ili je išao privatno. Ili ga interesuje otcepljenje Katalonije da bi takav sistem primenio sa Vojvodinom. Dušan

(četvrtak, 14. feb 2019, 05:29) - anonymous [neregistrovani]

Чанак је уПраву!

Иако нисам присталица у овом случају одајем признање Г-дин Чанку који је уПотпуности уПраву! Краљевина Шпанија има двоструке аршине, и добро се сећамо ко је био Г-дин Солана, Хавијер а докле су долетеле прве бомбе. Каталонски претставници су јасно нагласили да случај Каталоније и КиМ никако не може бити у исти кош. На КиМ је било насиље - и уз помоћ насиља су остварили неке циљеве док уКаталонији насиље иде само у смеру од Мадрида ка Каталонцима који желе своја права.

(četvrtak, 14. feb 2019, 01:08) - Milos canada [neregistrovani]

Canak

sidi di si ni za disi nisi

(četvrtak, 14. feb 2019, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

?

Diplomatski odgovor,neverovatno.Na kom smo mi mestu nije kriva manjina i opozicija vec vlast u Srbiji i kakve veze sa tim ima Canak.

(sreda, 13. feb 2019, 20:27) - anonymous [neregistrovani]

Marketing nije isto sto i demokratija

Haha gospodin Canak prica nekome o demokratiji :)

(sreda, 13. feb 2019, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Ха - ха - ха...

Одлична контра! Сила је Господин Фуертес.
Али ако,ако,...Нека гледа и осети(!) свет какве политиканте трпимо ми у Србији.

(sreda, 13. feb 2019, 20:13) - Наставник универзитета [neregistrovani]

Свака част Ваша екселенцијо

Све честитке амбасадору нама пријатељски наклоњене Шпаније. Тако се бране и заступају интереси своје земље. Наше дипломате би могле из оваквог потеза господина Мигела Фуертеса да извуку одређене поуке, а г. Ненад Чанак не би требало да гура нос тамо где му није место.
Још једном, браво Ваша екселенцијо господине Фуертес!

(sreda, 13. feb 2019, 20:08) - Canadian [neregistrovani]

Interesantno

Veoma interesantno da se gospodin Canak toliko interesuje za demokratiju Spanije da je cak otisao tamo da prati zbivanja u Barceloni. Mozda je hteo nesto da nauci a gde bi to hteo da primeni?