"Srbija u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane"

Dve trećine propisa Evropske unije (EU) odnosi se na poljoprivredu, bezbednost hrane i zaštitu javnog zdravlja, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da Srbija intenzivno radi na poglavljima koji se tiču tih zahtevnih oblasti.

U pitanju su Poglavlje 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i javnom zdravlju, kao i Poglavlje 11 koje se tiče zajedničke poljoprivredne politike i agrarnog razvoja.

"Neka od tih poglavlja imaju kriterijume za otvaranje, vrlo su kompleksna i zahtevaju mnogo zajedničkog i intersektorskog rada svih članova vlade i svih onih koji su lancu proizvodnje i distribucije hrane", rekla je Jadranka Joksimović nakon obilaska Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Beogradu.

Ministarka je ocenila da je u pitanju vrlo složen proces koji zahteva ne samo izmenu regulative, već i uvođenje konkretnih sistema i institucija kao što je, kako kaže, Direkcija za referentne nacionalne laboratorije.

Njenim otvaranjem Srbija se, ističe Joksimovićeva, usklađuje sa najvišim propisima i standardima EU.

"Pred nama je dug posao, ali ovo je važan korak koji će znatno unaprediti kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i zaštitu zdravlja naših građana i istovremeno doprineti promociji i plasmanu poljoprivednih proizvoda na inostrana tržišta", naglasila je Joksimovićeva.

Podsetila je da je EU 2000. godine donela tzv. "beli papir" o bezbednosti hrane koji propisuje visoke standarde u ovoj oblasti i podrazumeva novi koncept kontrole "od njive do trpeze".

"To znači da su uvezani svi u lancu bezbednosti hrane, od proizvođača do državnih organa i inspekcijskih službi", pojasnila je ministarka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 07:56) - anonymous [neregistrovani]

Стандард

Не знам само како ћемо ми са нашим финансијама да достигнемо највиши стандард који постоји на свету (Русија га је преузела у потпуности, а САД су покушале да га оборе са оним неуспелим споразумом о слободној трговини са ЕУ)? Дај Боже да успемо.