Lazanski: Vašington postao talac Prištine

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski kaže da, bez obzira na sve, Amerika nikada neće potpuno okrenuti leđa Prištini. Kosovska kvazidržavnost je čedo koje su oni odnegovali, ističe Lazanski. Dodaje da članstvo u NATO-u znači direktnu konfrontaciju sa Rusijom i poručuje da je svaka poruka Alijanse o tome da nema pritisaka na Srbiju – suptilan pritisak.

Miroslav Lazanski je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da na relaciji Priština-Vašington ima problema, te da su Amerikanci postali taoci kosovskih političara.

"Neće oni nikad okrenuti leđa jer je kosovska kvazidržavnost čedo koje su oni stvorili i oni moraju da ga ljuljaju, kako da objasnite farmeru u Teksasu da ste išli u rat '99. a sad posle svega toga – ništa, da su ih u Prištini izneverili", rekao je Lazanski.

Smatra da kosovski političari igraju na kartu podeljenosti američkog političkog establišmenta, budući da su jedni zauzeti situacijom u Venecueli, drugi Kinom, treći Kim Džong Unom.

Napominje da se veze SAD i Kosova neće prekinuti, iako se kosovski premijer Ramuš Haradinaj i neki drugi u Prištini odupiru američkim instrukcijama.

Lazanski smatra da je dobro što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovati na bezbednosnom forumu u Minhenu, jer će to, dodaje, biti prilika da se iznese srpski stav o tome ko koči dijalog.

Napominje da izlaz iz ove situacije može biti i u EU.

"EU ima mehanizam – da raskine SSP, da ne samo onemogući brzu viznu liberalizaciju, već da zaustavi bilo koju vrstu aspiracija za članstvo u EU jednog dana... Ako EU ima tu autonomiju da odlučuje", kaže Lazanski.

"Članstvo u NATO-u je konfrontacija sa Rusijom"

Komentarišući izjavu šefa NATO-a Jensa Stoltenberga da kosovska vojna čizma neće moći na sever, Lazanski kaže da je to upozorenje, a ne naredba.

"Teško da oni mogu da narede, to može da kaže komandant Kfora, ali to je posledica toga što smo mi to rekli. Beograd je izričito upozorio i NATO i Kfor i samog Stoltenberga da je to nedopustivo. Sada je samo pitanje kako će lokalni komandant Kfora tumačiti šta su kosovske bezbednosne snage, da li je to jedinica Rosu. Oni mogu da kažu da to nisu bezbednosne snage, da nije vojska, da je specijalna jedinica policije. Ali, imate istovremeno izjavu iz NATO-a da oni kompletan prostor Kosova tretiraju kao suverenu državu... Sve zavisi od konkretne situacije", kaže Lazanski.

Govoreći o širenju NATO-a u regionu i poruci iz sedišta Alijanse da neće biti nikakvih pritisaka na Srbiju, Lazanski ističe da je i ta poruka jedna vrsta pritiska.

"Kada dajete u kontinuitetu takve izjave, to je suptilan pritisak. Stalno nas upozoravaju kako, eto, oni imaju u vidu i obzira prema nama što smo mi vojno neutralni... Zašto to stalno ponavljaju? Mi smo to jednom rekli i dokle god je na snazi ta skupštinska rezolucija, tako će biti", rekao je Lazanski.

Ne vidi nikakav problem u tome što u NATO zvanično ulazi Makedonija, a pre toga je pristupila i Crna Gora. Smatra da ne treba da robujemo klišeima o teritorijalnoj zaokruženosti.

"Moderne vojnopolitičke doktrine preskaču prostor, Austrija je okružena zemljama NATO-a, pa niko u Austriji ne postavlja pitanje zašto nisu u NATO-u. To samo potvrđuje da je naša spoljna politika ispravna, jedina moguća bila i biće", kaže Lazanski.

Ipak, dodaje da pritisaka ima jer je NATO-u stalo da ovaj deo Evrope bude njihova interesna zona.

"Da zaokruže luk NATO zemalja u ovom delu Evrope, da ne moraju da brinu u konfrontaciji sa Rusijom. Ali, mi moramo znati da je NATO u ovom času izrazito antiruski savez i postavlja se pitanje da li treba neko da se svrstava u pakt koji će sutra slati vojnike na granice Rusije", rekao je Lazanski.

Ističe da nijedan srpski vojnik nikada u istoriji nije bio konfrontiran sa Rusijom.

"Ako uđete u NATO, vi niste ušli u dečji vrtić ili imate članstvo u biblioteci. Vi ste ušli u, pre svega, vojni savez, a posle politički. I automatski ste cilj druge strane, odnosno Rusa. Da li neko želi da teritorija Srbije bude potencijalna meta ruskog nuklearnog odgovora. Samo se ludak zalaže za ulazak u NATO u ovoj situaciji", rekao je Lazanski.

Naveo je da su mnoge razvijene zemlje potvrdile svoju neutralnost, ali i napomenuo da u samoj Alijansi postoji članstvo prve, druge, treće lige.

"Zna se koliko vredi glas Amerike, a koliko glas Crne Gore ili Makedonije", kaže Lazanski.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 12:15) - anonymous [neregistrovani]

Sve sto su Amerikanci uradili na Kosovu, sve.....

........su oni to uradili za - sebe!A, za Albance mare, koliko i za lanjski - sneg!!!

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Sta da kazem

Mislim da je g. Lazanski u ovom slucaju preterao. Niko tu nije naivan niti talac.

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

Vašington talac Prištine

Samo ako u to ne poverujem.

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:52) - глас разума [neregistrovani]

Ко је спреман колико да уложи и инвестира?

На Косову и Метохији, превагу и победу ће увек однети она страна која је спремна више да уложи и инвестира... ко га буде више желео имаће Космет, веома јасно се то из свега наведеног види.Американци су 90их година схватили и видели, да су Албанци ти који скупљају и улажу сваки скупљени цент у своје независно Косово, док су Срби са друге стране били спремни да дају готово све зарад неког малог ситног личног интереса, по могућству у кешу.Зато су кренули да играју на албанску, а не на српску карту и зато је нама данас јако тешко преокренути тај точак у нашем смеру и у нашу корист.И дан данас имамо пуно оних који Косово доживљавају као омчу око врата, као терет којег се треба што пре ослободити.А на другој страни видимо посвађане Албанце, који кад је реч о независности сви причају једним истим гласом, чак и у несагласју са Америком.Онога часа када наша жеља да сачувамо наше Косово буде већа од њихове жеље да нам исто то Косово отму, тад се можемо и смемо надати неком преокрету, а све до тада не можемо много тога урадити!Нисмо заправо свесни, колико пуно тога уствари од нас самих зависи!

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

Тексас

"како да објасните фармеру у Тексасу да сте ишли у рат '99. а сад после свега тога – ништа, да су их у Приштини изневерили"
Фармер у Тексасу не зна ни шта је ни где је Србија или Косово, нити зна да је био у рату 1999.

(četvrtak, 14. feb 2019, 09:46) - anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome

U alijansi se stalno naglašava ko kosi a ko vodu nosi .