Bumerang efekat prištinskih taksi – kolaps vlade i sankcije

Ni posle pisma i pritiska američkih zvaničnika, Ramuš Haradinaj ne odustaje. Sinoć je ponovio da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će "ostati bez dijaloga" ukoliko ga bude povezivala sa taksama.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj demantovao je koalicione partnere da je spreman da suspenziju takse stavi na dnevni red vlade, ako to neko od ministara predloži.

Poručio je da nema načina da ovakav predlog dođe na sednicu dok on određuje dnevni red. Ističe i da nema potrebe za igrama i traži od koalicionih partnera, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, da ga poštuju dok je na toj funkciji.

Napominje da je odluka o taksama donesena jednoglasno, te da se ona ne može promeniti ako to ne želi premijer.

Međunarodni pritisci za ukidanje taksi povezani su sa nastojanjima da se nastavi dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Haradinaj, međutim, poručuje međunarodnim predstavnicima da će, ako je to uslov, ostati bez dijaloga.

Inače, za povlačenje taksi sada se zalažu i oni koji su je inicirali, a to su predstavnici Demokratske partije Kosova. Predsednik te stranke i predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio je sinoć da Kosovo treba da bude posvećeno održavanju prijateljstva sa SAD i da ne bi trebalo, kako je rekao, da dozvoli Srbiji da iskoristi njihove greške.

Pre dva dana je stiglo oštro upozorenje kosovskim vlastima da neprihvatanje njihovih saveta može da ugrozi dalju američku podršku i sve ono što je Amerika stvorila na Kosovu.

Pismo koje je iz Vašingtona stiglo u Prištinu treći je po redu zahtev SAD za ukidanje takse.

Naredni scenario mogao bi da bude kolaps vlade, budući da koalicioni partneri o ovom pitanju nisu saglasni. Tome bi moglo da prethodi uvođenje nekih sankcija, poput izolacije albanskih političkih ličnosti, nedostatka podrške za članstvo u međunarodnim organizacijama, podrške za obuku i transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga.

Što se tiče EU, većina njenih članica može da odbije da se žiteljima Kosova omogući bezvizni režim.

broj komentara 15 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 14:32) - Dile [neregistrovani]

Bin Laden

Sećate se kada su amerikanci stvorili Bin Ladena pa su ga uništili, daj bože da se tako odnose i sa teroristima sa K i M

(četvrtak, 14. feb 2019, 14:23) - Todor [neregistrovani]

Amerika

Americi je dovoljno 2 minuta da reše takse. Samo nazovu Haradinaja i zaprete mu da će kroz pet minuta povući priznanje. I početkom trećeg minuta taksi više ne bi bilo.
Tako da neka ne glumataju tu, kao oni se nešto trude oko taksi, kao da smo mi naivni.

(četvrtak, 14. feb 2019, 14:17) - Specialac [neregistrovani]

albanci

Albanci ce proci kao talibani.Zapad stvorio, zapad eliminisao.

(četvrtak, 14. feb 2019, 14:10) - Еон [neregistrovani]

Анализа

Браво Ђорђе за одличну анализу !

(četvrtak, 14. feb 2019, 14:01) - Petar [neregistrovani]

SAD

To što Haradinaj neće da sluša Ameriku, meni čak situaciju čini zanimljivom i veselom, kao jedna noćna američka mora, u kojoj ne mogu ništa jednom osumnjičenom teroristi i provokatoru.A oni su ga stvorili i izborili se za njega (puštanje iz francuskog zatvora i slične paradoks situacije).To je sada njihov problem.Mene u depresiju baca nešto drugo.Što kroz ovu borbu Amerike sa Haradinajem padaju sve maske, i što se iz minute u minutu ogoljava američka politika na Balkanu.Jer kad čovek gleda ovu tragikomediju između Amerike i Haradinaja, ne može a da se ne zapita:"Pa šta smo se mi to zamerili Americi, i šta smo im to uradili, pa da su toliko protiv nas???"Jer ova sada borba sa Haradinajem pokazuje da koliko se sada grčevito bore da se ukinu te glupe takse, toliko su se grčevito borili protiv Srbije a da stvore Albancima još jednu državu.Zašto bre...

(četvrtak, 14. feb 2019, 13:43) - Djordje [neregistrovani]

Prosto ko pasulj!

Ne znam kako da posle toliko vremena ne znate zbog cega je nastala ta
velika “ ljubav” izmedju Albanaca i Amerikanca!? Kosovo je nastalo iz poterebe Amerikanca za bazom u na jugu Evrope!? Dali su im nezavisnost, a ovi njima zemlju za bazu i to je cela prica! Sve se vrti oko te baze koja je jedna od najvecih na svetu! Srbi im nikad ne bi dozvolili, zato danas postoji “Kosovo drzava”!?

(četvrtak, 14. feb 2019, 12:53) - anonymous [neregistrovani]

prosto

Vrlo jednostavno i jako prozirno
Ja cu da vicem skidaj takse a ti ne reagujes i sve po starom po dogovoru

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:40) - Саша [neregistrovani]

Chris Hedges - America the farewell tour

Књига се зове Chris Hegdes - America, the farewell tour. Врло јасно описује проблеме које владају Америком и како је до њих дошло и зашто је Америка при крају глобалне доминације. Употребљава се историјом и сличним примерима а ко о зоме чита видеће паралеле и са Милошевићем. А ко о томе зна више видеће да је и читава Југославија више била вептачка творевина која се никако није могла одржати (разлоге остављам са стране). Човек је новинар већ преко 30г, добитник је Пулицерове награде и има свој канал. На јутјубу можете наћи доста доста. Делује ми више као реалиста него неки загрижени идеалиста.

(četvrtak, 14. feb 2019, 11:17) - Milan [neregistrovani]

suspenzija taksi....

Stalno ponavljaju “suspenzija taksi” da nas pripreme da prihvatimo. Suspenzija ne dolazi u obzir, samo ukidanje taksi u kvazi parliament, na isti nacin kako su ih doneli!
Prihvatanje “suspenzije” od strane Srbije bi znacilu priznaje da kvazi drzava ima legalno i moralno pravo da uvodi ovakve nelegalne mere. Samo ukidanje dolazi u obzir!

(četvrtak, 14. feb 2019, 10:56) - Саша [neregistrovani]

Харадинај и дружина

Па у којој мери један кримос слуша свог ментора је питање.Слуша док се интереси поклапају.Талибани су били врло верни док им Амери нису окренули леђа а до тада су били врсни савезници.Случајева је брдо па и у Срба.У случају Приштине мислим да постоји мали расцеп али какав не знам.Очигледно је да Америка нема више ту глобалну снагу да прогура независност као 1999. и мислим да то у многоме фрустрира ове мафијаше.Обећано је једно а и после скоро па 20г резултат је у великој мери 0.Или ће наставити тврдоглаво своје и олупаће им се о главу или ће Срби себе зезнути верујући у некакав договор.Такав договор би само могао да опстане уколико би Срби имали неку физичку гаранцију а то није могуће без некакве полиције/војске.Све друго је само папир који се лако може погазити је и био случај до сада.У медицини је врло добро познато да се нечије здравствено понашање врло добро може претпоставили на основу последњих пар година.У политици у принципу није ништа друкчије.Споразуми су се у историји увек сводили на однос снага а не на веровање у међународно право или правду.То је жвака за лудака.