Počasna paljba povodom Dana državnosti, Vučić čestitao praznik

Povodom obeležavanja 15. februara, Dana državnosti Srbije, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršili počasnu paljbu. Imamo šta da proslavimo, poručio je predsednik Vučić, čestitajući Sretenje. Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nedeljko Čubrilović uputili čestitke.

Počasnu paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršili su sa Savskog platoa na Kalemegdanu.

Srbija obeležava Sretenje, Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski ustav.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitao je Dan državnosti Srbije. 

"Sa istorijskog aspekta 15. februar, Dan državnosti, kada je donet prvi Ustav Kneževine Srbije i kada je počeo Prvi srpski ustanak, povezan je sa izuzetno važnim događajima za srpski narod. U srpskoj istoriji ovaj dan je od posebnog značaja, prevashodno zbog želje srpskog naroda da stvori modernu državu i trajan je izvor i nadahnuće budućim pokolenjima", rekao je između ostalog Vulin. 

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nosiocima najviših državnih funkcija i svim građanima Sretenje – Dan državnosti Srbije.

"Republika Srpska i Srbija imaju snažne i neraskidive bratske veze, zajedničku prošlost i tekovine koje baštinimo kao simbol naše bliske povezanosti i jedinstva", naveo je Dodik u čestitki, prenela je RTRS. 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije, povodom 15. februara – Dana državnosti Srbije. 

"Čast i zadovoljstvo mi je da povodom 15. februara – Dana državnosti Republike Srbije, Vama, državnom rukovodstvu i svim građanima Srbije, u ime građana Republike Srpske i svoje ime, uputim najiskrenije čestitke i poželim mnogo uspeha u razvoju zemlje", kaže se u čestitki Cvijanovićeve.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, državnom rukovodstvu i građanima Srbije Dan državnosti Srbije, iznevši uverenje da će Srbija ostati snažna i prosperitetna i ostvariti svoje strateške ciljeve i biti primer zemljama regiona. 

Takođe, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Sretenje – Dan državnosti Srbije, 15. februar, uz iskrene želje da Srbija i dalje bude lider regionalne stabilnosti i ekonomskog razvoja.

Obeležavanje Sretenja – Dana državnosti Srbije

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nizom manifestacija obeležiće Sretenje – Dan državnosti Srbije.

Povodom Sretenja – Dana državnosti, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručiće 15. februara, sa početkom u 8.30, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu.

Istog dana, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, u svojstvu izaslanika predsednika Republike, predvodiće ceremoniju polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, u devet časova, u pratnji delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Centralna državna ceremonija proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije održaće se u Orašcu, 15. februara u 12 časova, gde će predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu. Svečanosti će prisustvovati ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položiće venac i u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, istog dana u 14 časova.

Povodom praznika, Vojni muzej u Beogradu biće otvoren 15. i 16. februara od 10 do 18 časova, a za sve posetioce izložbene postavke u ovoj vojnoj ustanovi ulaz je besplatan.

Proslava Dana državnosti Srbije, praznovanjem Sretenja – 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, čime se obnavlja najdublja povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. feb 2019, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Ne kapiram...

Koja je poenta pucati dan pre dana državnosti?