Glasački listići za preminule postaju prošlost

Vanredni izbori još su neizvesni, ali izvesno je da se od juče birački spisak redovno ažurira. Matične knjige umrlih od juče su povezane sa Jedinstvenim biračkim spiskom, a imena preminulih automatski se brišu iz spiska i to u roku od 24 sata, objavila je premijerka Ana Brnabić na Tviteru. To je tek prvi korak u ažuriranju biračkog spiska, ocenjuju posmatrači izbora.

Na adresu porodice poziv za glasanje davno preminulog ukućanina nije nepoznanica. Uz pomoć elektronskog povezivanja knjiga umrlih i biračkog spiska, takva praksa trebalo bi da se prekine.

"Funkcionisaće tako što matičari, onog momenta kada upišu činjenicu smrti u registar matičnih knjiga u knjigu umrlih, poslaće izveštaj elektronskim putem referentima koji vode JBS, a referenti će bez odlaganja donositi rešenja o brisanju tih lica iz Jedinstvenog biračkog spiska", kaže Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Ispisivanje umrlih u roku od 24 sata iz biračkog spiska je tek prva mera ka velikom poslu – reviziji i ažuriranju biračkog spiska, ocenjuju posmatrači izbora.

"Finalno rešenje da se ljudi u lokalnim samoupravama vrate u prošlost i da urade dodatno ažuriranje biračkog spiska kako bi se eventualno neka lica koja se tamo nalaze decenijama izbrisala sa biračkog spiska i na taj način čitav proces učinili transparentnijim i vratili poverenje građana u birački spisak", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

"Ako eventualno i postoje neka lica koja su ostala u biračkom spisku, koja nisu izbrisana iz razloga što ih porodica nije prijavila ili su tako preuzeti iz nekih lokalnih aplikacija, od ovog momenta, s obzirom na to da imamo registar matičnih knjiga, referenti će moći da izvrše uvid bilo da preko sistema e-ZUP, bilo da traže od kolega uvid u matičnu knjigu umrlih i po službenoj dužnosti polako revidirati birački spisak", kaže Dražićeva.

Da je u ovom slučaju važna i brzina, ocenjuju stručnjaci. Neretko pred izlazak na birališta, tema umrlih koji se pojavljuju u biračkom spisku često narušava njegov integritet, a regularnost izbornog procesa dovodi u pitanje, pojašnjavaju u Cesidu.

"Najčešće kritike su uvek dolazile od opozicionih stranaka. Problem sa opozicionim strankama i onda i ranije je što ostaje malo pisanih tragova, uglavnom se kroz medije govori o problemima, a veoma malo su same stranke reagovale tokom izbornog procesa i mi nemamo ono što je najvažnije – neku vrstu pisanog traga."

Ali pisani trag su ostavili oni koji prate izbore. Preporuke organizacije već godinama su iste: među njima najvažnija je da je spisak, posle revidiranja, javan i transparentan.

broj komentara 0 pošalji komentar