Vučić: EU dodatno da utiče na Prištinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom delegacije EU, ambasadorom Semom Fabricijem, kojem je preneo očekivanje da će EU uložiti dodatne napore kako bi Prištinu navela da povuče jednostrane poteze kojim dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu.

"Postoji potreba za trajnim dogovorom. Mi smo spremni da sa Prištinom nastavimo razgovore kada budu ukinute takse", istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je Beograd spreman za pronalaženje kompromisnog rešenja, naglasivši da nema alternative dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je sa Fabricijem razgovarao o evropskom putu Srbije, problemima u dijalogu Beograda i Prištine, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, kao i o globalnim međunarodnim prilikama.

Predsednik Srbije je zahvalio na podršci koju EU pruža Srbiji, istakavši da je Unija najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojom Srbija ostvaruje oko 67 odsto robne razmene.

Vučić je rekao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put, te da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi, zarad boljitka građana.

"Nastavićemo da radimo intenzivno na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU", zaključio je Vučić, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika Srbije.

"Delegacija Evropske unije će nastaviti da podržava proces evropskih integracija", rekao je ambasador Fabrici i istakao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu radi postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić i ambasador Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava. 

Dvojica sagovornika razgovarali su i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i slobodi medija.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 20. feb 2019, 19:55) - anonymousu [neregistrovani]

Nika

S punim pravom očekujemo od EU da ukaže Prištini na greške koje uporno pravi i da, ukoliko želi nastavak dijaloga, prvo povuče uvedene takse!

(sreda, 20. feb 2019, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Nema

Nista. Ovde se samo pregovara oko stanja na terenu a ne o vazecoj rezoluciji 1244.
Fali jos samo da sami predamo zahtev za ukidanje 1244.

(sreda, 20. feb 2019, 15:00) - Nikoletka [neregistrovani]

EU da deluje

Evropa mora pojacati pritisak delovanja na Pristinu,Srbija je sa svojim predsednikom uradila dosta i doprinosi resavanju dok drugi gaze pravne principe i stite one koji nanose krsenje i prava i stabilnosti.

(sreda, 20. feb 2019, 15:00) - anonymous [neregistrovani]

Pa, Pristina radi, ona sve to radi, uz...

....saglasnost, i direktivama - "EU"!!!

(sreda, 20. feb 2019, 14:52) - Ana [neregistrovani]

Podrska

Sadasnja vlast iskreno zeli da se razgovori sa Pristinom nastave.

(sreda, 20. feb 2019, 14:30) - Gospodja Ministarka [neregistrovani]

Kosovo

Ne znam sta predsednik podrazumeva pod dodatnim naporima, svi dosadasnji nisu urodili plodom!Ovi dosadasnji uticaji su, znaci bili premlaki!

(sreda, 20. feb 2019, 14:19) - asa [neregistrovani]

jace

Vladavina prava svakako ne zaostaje za EU

(sreda, 20. feb 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

Rezolucija 1244...

...postuje li Vucic Rezoluciju 1244 i vazi li za njega,tvrdim da vazi,ustav Srbije...i zasto se u Srbiji cuti?