"Rumunija će se truditi da uključenje Zapadnog Balkana ostane na EU agendi"

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa u Skupštini Vojvodine govorila je o prioritetima predsedavanja Rumunije EU i da će se ta zemlja truditi da uključenje Zapadnog Balkana ostane u agendi EU.

Oana Kristina Popa je istakla da Rumunija prati svoje prioritete tokom ovih šest meseci predsedavanja i da će se truditi da i za to vreme osiguraju da određena pitanja, kao što su uključenje Zapadnog Balkana EU, ostane u agendi.

"Ali, i nakon predsedavanja, Rumunija će učestvovati u trojnom predsedavanju Evropskom unijom, zajedno sa Hrvatskom i Finskom, kada ćemo nastaviti istu politiku", rekla je novinarima ambasadorka Popa.

Zahvalila je predstavnicima Skupštine Vojvodine na prilici da prenese iskustva te zemlje na putu evropskih integracija, te rekla da "ne bi preterano dramatizovala izazove sa kojima su se suočili, a sa kojima se suočava Srbija na tom putu".

"Bregzit je novo iskustvo sa kojim se suočava Evropska unija i to jeste jedan neuobičajen proces koji EU za sada uspešno rešava", istakla je ambasadorka Rumunije.

Predsednik pokrajinskog Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini Vojvodine Dmitar Stanišić kaže da su iskustva Rumunije na putu evropskih integracija od velikog značaja za Srbiju, koja je "već otvorila mnoga poglavlja na tom putu".

"Za Vojvodinu su posebno značajni prekogranična saradnja i pretpristupni fondovi i na tom polju pogotovo saradnja sa regionima, poput Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine", zaključio je Stanišić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 21. mar 2019, 22:48) - anonymous [neregistrovani]

Postovani,

i Turska je bila 40 godina na agendi, pa? Koga vise zamajavate? Nemamo nikakove potrebe za vasim udruzenjem, samo nas opterecujete.

(četvrtak, 21. mar 2019, 15:30) - anonymous [neregistrovani]

Koja njihova iskustva !!??

Ljude primili u EU i to nicim izazvano, samo da bi ih odvojili od eventualnog uticaja Rusije. A isto su postupili i sa Letonijom,Estonijom,Litvanijom....Nista oni nisu ispunili,nego su onako ekspresmno primljeni.