Protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" u Beogradu

Dvadeseti po redu protest koji od prošlog vikenda nosi naziv "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona", održan je u Beogradu. Ispred Terazijske česme predstavljen je tim za dijalog o tri zahteva demonstranata. Protestna šetnja do zgrade RTS-a, gde je održan performans "Dnevnik slobodne Srbije". Janko Veselinović poručio da će demonstranti 4. maja formirati slobodnu zonu ako vlast ne pristane na dijalog.

Glumac Branislav Lečić se na Terazijama obratio okupljenima predstavivši tim stručnjaka i vanstranačkih ličnosti za koje je rekao da su spremni da znanjem i iskustvom iznesu plan za tri najvažnjie teme koje su osnove političke krize: "zarobljene medije, zloupotrebu REM-a i neregularne izborne uslove zasnovane na kupovini glasova, ucenama i primeni sile". 

Rekao je da su obavljeni razgovori sa autoritetima iz svojih oblasti koji su potvrdili da su spremni da svojim znanjem i iskustvom iznesu plan za te tri teme.

To su: profesor Čedomir Čupić, docent Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, doktor politikologije Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Birodija. 

Dodao je su o temama medija i REM-a spremni da razgovaraju i NUNS i Asocijacija slobodnih medija. 

Branislav Lečić je rekao da je juče predsednik Aleksandar Vučić na mitingu pokazao da želi da ima svoj narod, "narod u narodu koji ide po direktivi, kliče na komandu".

Ocenio je da je to laž koja ne može da prođe i da je Vučić "zakucao poslednji ekser u podelu ovog naroda". Dodaje da to neće na dobro izaći ako se podela konstantno bude dešavala.

"Naša zemlja se nalazi u dubokoj društvenoj i političkoj krizi i zato je odgovoran Vučić jer je to osnova njegove vladavine", rekao je Lečić.

Pozvao je Vučića da se vrati u "koordinate zakona i vladavine prava pod kontrolom stručnjaka". 

Protestna šetnja do RTS-a 

Nakon obraćanja okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici.

Ispred zgrade Javnog servisa održan je performans "Dnevnik slobodne Srbije", koji je vodio Smiljan Banjac.

Demonstrantima se obratio Ranko Marković iz udruženja "Efektiva", rekavši da zaduženi u švajcarcima hoće pravdu a ne milostinju. Napomenuo je da banke same treba da plate štetu koju su napravile.

"Država mora da reaguje, ali da natera sve da poštuju zakon koji je propisala", istakao je Marković. 

Takođe, obratio se i Miodrag Simović, jedan od studenata koji je priveden nakon upada u zgradu RTS-a i protesta ispred Predsedništva.

"Nalazimo se u situaciji da pred našim očima grad Beograd biva sistematski uništavan. Ruši se sve što smeta aktuelnoj poziciji da na neki način ostvari svoje ciljeve mističnog i sumnjivog porekla. Ulice su raskopane, u saobraćaju je haos. Kalemegdan se sistematski uništava", rekao je Simović. 

Zatim je govorio Janko Veselinović, koji je rekao da će demonstranti formirati slobodnu zonu 4. maja ako za nekoliko dana vlast ne pristane na dijalog.

"Zonu pobunjenog naroda. Pored pobunjenog naroda biće slobodni narodni parlament, odbornici iz cele Srbije. Tog dana pobunjeni narod dolazi u Beograd u slobodnu zonu gde ostajemo", rekao je Veselinović.

Pozvao je vlast na razum i dijalog sa "pobunjenim narodom".

"Mi smo svoje učinili. Odredili i ljude koji mogu da razgovaraju. Beograd će postati centar slobodne zone do pobede. Dolazimo tog dana po svoja demokratska prava", istakao je Veselinović.

Poručio je da su predsednik Vučić, premijerka Brnabić, predsednica parlamenta Maja Gojković i Marjan Rističević – prošlost.

"Tražimo vrlo jasne stvari. Slobodne i poštene izbore. Vučiću, nećeš nas vući za nos. Moramo da podvučemo crtu. Na ulici smo pet meseci", rekao je Veselinović nakon čijeg govora je završen večerašnji protest.

Večeras su se i građani Kragujevca okupili u centru grada. Nije bilo stranačkih ličnosti ni govora, a kako se čulo, protest se nastavlja "jer ništa od onoga što je traženo do sada, nije ispunjeno".

Na protestu koji je održan prošle subote pročitani su zahtevi. Organizatori protesta traže formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova. Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a na ravnopravnim osnovama i na predlog poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahtev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a, a koje bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti i koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 20. apr 2019, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo RTS!!!
Hvala na ovom clanku!

(subota, 20. apr 2019, 21:11) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Narod je juče pokazao da je za Srbiju koja gleda napred .

(subota, 20. apr 2019, 19:47) - Goran [neregistrovani]

Samo napred!

Svako ima pravo da protestvuje! I ja sam juče bio na protestu!

(subota, 20. apr 2019, 19:32) - Hranislav [neregistrovani]

napredak

Mislim da je narod juče jasno pokazao na čijoj je strani i kome pruža podršku!

(subota, 20. apr 2019, 18:51) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Dosadni su

Stvarno nemam ništa protiv ali juče se videla Srbija

(subota, 20. apr 2019, 18:33) - Daliborka [neregistrovani]

protest

Demokratsko pravo na okupljanje i iskazivanje nezadovoljstva.