Odložena odluka o kandidatima Srpske liste

Kosovska Centralna izborna komisija odložila je glasanje o potvrđivanju kandidata Srpske liste za vanredne predsedničke izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije 19. maja.

Članovi komisije iz pokreta Samoopredeljenje protive se predlozima Srpske liste i najavljuju da će biti uzdržani na glasanju za potvrđivanje srpskih kandidata, uz zahtev da se o njima izjasni Ustavni sud.

I u tom slučaju, uz dva uzdržana glasa, Centralna izborna komisija neće moći da potvrdi kandidate Srpske liste, jer je za njihovu sertifikovanje potrebno osam glasova komisije, koja trenutno broji devet članova.

Centralna izborna komisija na današnjoj sednici prihvatila je prethodno i potvrdila kandidate Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Kancelarija za registraciju stranaka i političkih kandidata preporučila je verifikovanje kandidata Srpske liste, ali su njenu odluku pokušali da ospore pedstavnici Samoopredeljenja, smatrajući da kandidaturom predstavnika Srpske liste koji su prethodno podneli ostavke na mestima predsednika u četiri severne opštine, treba da se bavi Ustavni sud.

Član Izborne komisije iz pokreta "Samoopredeljenje" Adnan Rustemi, upitao je "da li imaju pravo da se kandiduju ljudi koji Kosovo nazivaju drugim imenom".

"Tražimo dokaze da se Srpska lista distancira od svojih kandidata i uticaja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ponovno kandidovanje trebalo bi da bude neprihvatljivo, a Srpska lista treba da predloži druge kandidate, čime bi se pokazalo da ovi izbori nisu farsa", rekao je Rustemi.

Reagovao je predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji Stevan Veselinović, rekavši da se radi o političkim stavovima i predizbornoj kampanji, koji nemaju osnovu u postojećem zakondavstvu.

I predstavnici drugih stranaka u Centralnoj izbornoj komisiji, poput Fljoriana Dušija iz Demokratskog saveza, ustanovili su da pravno gledano nema problema koji bi onemogućili prihvatanje i potvrđivanje kandidata koji su prethodno prošli proveru Kancelarije za registraciju.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka odložila je izjašnajvanje radi dodatnih konsultacija. Tokom dana se očekuje nastavk sednice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Ma treba

Početi sa pravljenjem paralelnih institucija što pre i sa vraćanjem shih ustupaka koje je napravila srpska strana u vezi Briselskog sporazuma i kraj priče. Ako Albanci nisu spremni za sporazum i ispunjavanje uslova iz sporazuma, zašti bi Srbi to radili?

(utorak, 23. apr 2019, 15:39) - глас разума [neregistrovani]

тоталитаризам

Без кандидата српске листе у ове 4 општине Севера никакви избори просто немају нити валидност нити смисла. Показује се по ко зна који пут да косметски Албанци не разумеју и не схватају основне принципе Демократије. А Српска листа би требало да спрема алтернативна решења и сопствену организацију локалних избора, уколико њихови кандидати буду одбијени од стране Албанаца.