Podrška Rusije i Kine važan kapital pred susret u Berlinu

Poseta delegacije Srbije Kini je važna jer je Kina jedna od tri dominantne sile u globalnim multipolarnim odnosima, stalna članica SB UN i druga ekonomska sila u svetu, ocenjuje za RTS analitičar i diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da Kina svoje odnose sa Srbijom ničim ne uslovljava za razliku od zapadnih centara moći.

"Ti odnosi dobijaju na kvalitetu tom činjenicom i zbog toga imamo strateško partnerstvo", rekao je Milivojević.

Istakao je da je Srbija za Kinu značajna zato što je neutralna zemlja koja se nalazi na važnom prostoru. Napominje da je odnos poverenja na najvećem mogućem nivou i da međusobni odnosi nisu opterećeni nikakvim političkim uslovima.

Zoran Milivojević smatra da je ovog puta poseta Kini i razgovor s kineskim predsednikom veoma značajan, kao i sastanak predsednika Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Navodi da se razgovara o pitanjima koja su za Srbiju vema značajna kao što su bilateralni odnosi, učešče u projeku "Pojas i put" i Kosovo i Metohija.

"Ja sam potpuno uveren da je danas Vučić dobio podršku vezano za KiM imajući u vidu da u ponedeljak predstoji poseta Berlinu", rekao je Milivojević.

Ocenjuje da je najvažnija podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i da se može reći da su Kina i Rusija nadležne za to pitanje jer se bez SB UN ono ne može rešiti.

Milivojević kaže da se pitanje KiM može rešiti samo kompromisnim rešenjem u kojem učestvuju srpski nacionalni i državni interesi i da je podrška Rusije i Kine važan politički kapital pred odlazak u Berlin.

"Naša pozicija raste i mogućnost da branimo naše interese je daleko veća nešto što je to bile pre ove podrške", rekao je Milivojević.

Napominje da je Srbija pod pritiskom da pristupi platformi koja joj ne odgovara i koju promovišu Priština i zapadni centri moći, a koja podrazumeva opstanak prištinskih mera i platforme za dijalog.

"Zato je važno da Kina i Rusija garantuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", kaže Milivojević.

Kada je reč o učešću u projektu "Pojas i put", Milivojević navodi da je nesporno da je Kina vodeća ekonomska sila u voom trenutku kad je reč o prostoru koji podrazumeva taj projekat.

Navodi da je suština u tome da nema ekonomske stabilnosti bez učešća u tom projektu u da nije slučajno to što evropske zemlje učestvuju u njemu i imaju interesa da budu stalne članice.

"Kina Srbiju vidi kao centralnu državu za realizaciju tog projekta", kaže Milivojević i podseća da je Kina učinila korake u ključnim momentima za ekonomsku stabilnost Srbije navodeći kao primere Železaru Smederevo i RTB Bor.

broj komentara 17 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 00:24) - Mila [neregistrovani]

Mila

Srbiji je znacajno da ima podrske dve velike sile kao sto su Rusija i Kina.

(četvrtak, 25. apr 2019, 22:30) - Maja [neregistrovani]

Napredak

Hvala Rusiji i Kini sto postuju teritorijalni integritet Srbije.Znacajno je imati ovako iskrene prijatelje.Ovakva prijateljstva cemo jacati i unapredjivati.

(četvrtak, 25. apr 2019, 22:24) - stratos [neregistrovani]

deki@gmail.com

Nije nam nevazna podrska velikih sila,samo jos tu podrsku da valorizujemo u Berlinu.

(četvrtak, 25. apr 2019, 16:21) - mimi [neregistrovani]

podrska rusije i kine

oni su nam bar iskreni prijatelji saveznici i partneri da nije njih da nam koliko toliko stanu iza ledja bilo bi tesko

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:46) - anonymous [neregistrovani]

Kina ce graditi

Po celom svetu ,tko prihvat njihove uslove i kredit.Za luku Rijeka jos cemo videti.Devedeset posto da nakon Trsta i Djenove vise ne postoji komercijalni interes,a sto se tice pruge po komercijalnim uslovima gradit ce kao i svaka druga zemlja.
Prijateljstvo prem Srbiji se ogleda sto je usla u Zeljezaru i Bor,mada nije postojao poseban ekonomski interes.

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Kini

Ali da ne bude zabune......Hrvatima grade Peljeski most.....Kupuju luku Rijeka i mozda za 10tak dana brodogradilista 3.Maj i Uljanik.........da ne mislimo da "vole"samo nas.....oni vole Kinu i gledaju svoj interes......

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:16) - Cane [neregistrovani]

Hvala Kini

Nasa drzava je zadobila veliko poverenje Kine, a verujem da ce nasi drzavnici uspeti da ga opravdaju.

(četvrtak, 25. apr 2019, 13:00) - Gospodin In [neregistrovani]

Gospodin In

Nije mala stvar imati podršku dve velike sile Rusije i Kine.

(četvrtak, 25. apr 2019, 12:54) - Gaga [neregistrovani]

Saradnja

Veliko hvala Vladi NR Kini i Rusiji na pružanju bespovratne pomoći Vladi Srbije za sprovođenje dogovorenih projekata.

(četvrtak, 25. apr 2019, 11:50) - Jelena [neregistrovani]

podrška

Hvala i Kini i Rusiji a sutra i Nemačkoj na saradnji!