Ružić: Jačamo podršku međuopštinskoj saradnji 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je lokalne samouprave da se do 26. juna prijave za podršku uspostavljanju međuopštinske saradnje.

Akcija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za pružanje podrške lokalnim samoupravama, koju finansira Vlada Švajcarske sa 117.000 švajcarskih franaka, ima za cilj da unapredi kvalitet života zajednice i pružanja usluga kroz osnivanje zajedničkih službi, preduzeća, ustanova ili drugih organizacija, navodi se u saopštenju.

Međuopštinsku saradnju, kroz razmenu iskustava, tehničku ili institucionalni podršku i jačanje kapaciteta mogu da uspostave sve one lokalne samouprave koje u njoj pronalaze ekonomski, kulturni, socijalni ili drugi zajednički interes. 

"Opštine se i dalje bore s nedostatkom kapaciteta, a udruživanjem snaga brže ćemo doći do cilja svih nas – da građani dobiju brže usluge i budu zadovoljniji radom uprave", istakao je Ružić.

Novim zakonom o lokalnoj samoupravi uređena je međuopštinska saradnja i identifikovana je kao prioritetna oblast u Akcionom planu za sprovođenje Strategije reforme javne uprave 2018-2020. 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) realizuje projekat "Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave - reforma lokalne samouprave 2016-2019" koji podržava Vlada Švajcarske, podseća se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar