Bramerc za RTS: Regionalna saradnja ostaje veliki izazov

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc rekao je za RTS da regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebalo da bude. Stvari poput veličanja ratnih zločinaca, poricanja zločina, ne poboljšavaju se, već bih rekao da se pogoršavaju, ukazao je Bramerc.

Serž Bramerc kaže da u prethodnih šest meseci nije primetio pomak u saradnji Tužilaštava Srbije, Hrvatske i BiH. Posle sastanka sa tužiocima, a uoči predstavljanja izveštaja pred Savetom bezbednosti, za RTS je govorio o razlozima posete i regionalnoj saradnji.

Regionalna saradnja nije dobra kao što bi trebalo da bude. Kada je reč o organizovanom kriminalu, trafikingu - situacija je dobra, ali svaki put kada se dotaknemo slučajeva ratnih zločina - naročito u vezi sa počiniocima na srednjem ili višem nivou, tu je politička dimenzija i to negativno utiče na kvalitet regionalne saradnje.

U poslednjem izveštaju kritikovali ste situaciju u regionu - veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina. Šta možemo da očekujemo u predstojećem?

Izveštaj je poslat pre nekoliko dana, kako bi bio predstavljen 17. jula u Njujorku i, nažalost, kretaće se u istom pravcu. Stvari poput veličanja ratnih zločinaca, poricanja zločina, ne poboljšavaju se, već bih rekao da se pogoršavaju. Nažalost, to gotovo da postaje normalno, na takve stvari mnogo ne reaguje čak ni međunarodna zajednica - od koje se očekuje mnogo jača osuda. To ne samo da je uvredljivo za žrtve, već ima negativan uticaj na potragu za nestalima i na istrage. Kako da očekujete da policajci, istražitelji ili svedoci govore o zločinima kada političko rukovodstvo poziva osuđene ratne zločince na javne događaje.

Da li ste zadovoljni time kako tužilaštava Srbije, BiH i Hrvatske sprovode svoja suđenja za ratne zločine?

Sa pozitivne strane, a u tome sam u prethodnim godinama imao zamerke, Srbija nije imala dovoljno resursa u Tužilaštvu za ratne zločine. Sada je tamo zaposlen određen broj ljudi i imamo nekakvu nadu da će u budućnosti više predmeta biti obrađeno. Regionalna saradnja ostaje veliki izazov jer, kao što znamo, mnogi direktni počinioci zločina u Bosni i Hercegovini nalaze se u Srbiji ili u Hrvatskoj. Takvi slučajevi su i dalje problem. Tako da, iako ima napretka u mnogim pojedinačnim predmetima, generalna slika nije tako pozitivna, i ostaje mnogo posla da se obavi.

Srpski mediji pišu da je pravi razlog vaše posete - ekstradicija dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića. Da li je tako?

Ne. To je definitivno važan slučaj, ali je za njega zadužen nezavisni tužilac koga je imenovao Tribunal. Tako da, konkretno u taj slučaj moja kancelarija nije uključena i moja poseta je, s druge strane, bila posvećena upoznavanju sa kolegama tužiocima. Naravno, sastao sam se i sa ministarkom pravde i državnim tužiocem, sa kojima sam razgovarao o drugim pitanja od zajedničkog interesa. Očekujem da ministarka pravde, kao i ranijih godina, bude moj sagovornik u Njujorku kada budem predstavljao izveštaj.

Mislite li da će konačno oni ipak morati u Hag - kao što ste rekli prošle godine?

Mislim da Srbija, kao i druge zemlje članice UN, ima obavezu da sarađuje sa Tribunalom, što znači da mora da postupa po sudskim odlukama koje dolaze iz Haga. Znam da neki pravni stručnjaci u Srbiji imaju drugačije mišljenje i da neke sudske odluke idu u drugom pravcu, ali moje mišljenje je da je postojeća pravna osnova apsolutno dovoljna da bi pomenute osobe bile izručene Hagu, kako bi im bilo suđeno.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 26. maj 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Premnogo nam je Bramerca i Merona........

To sto su radili godinama je u nekim slucajevima bilo potpuno neprihvatljivo. To nije bilo pravo to je bila politika. Gotovina i dr. bili su oslobodjeni a bili su deo zlocinackog poduhvata. Na Brionima Tudjman je rekao: "Treba udariti po Srbima da nestanu". A pored njega je sedeo Gotovina.

(nedelja, 26. maj 2019, 09:00) - FORum LIvii [neregistrovani]

i nad popom ima pop

Haski tribunal , NIJE ispunio svoju ulogu koja mu je poverena odlukom ONU.
NIJE doprineo pomirenju , kaznjavanju svih optuzenih , niti pravdi i zakonu.
Svojim cinjenjem i necinjenjem , politizacijom i cudnim odlukama , samo je pogorsao suprotnosti i antagonizam izmedju balkanskih naroda.
Istrajavanje na istom modelu rada i ponasanja , zele da opravdaju svoj neuspeh i krivicu bace na druge.
Srbija treba da preispita svoj odnos prema ovoj instituciji.Preko svojih prijatelja treba raditi da OUN formira istraznu komisiju koja ce analizirati rad ovog Suda i saciniti izvestaj.Taj nas zahtev treba biti opravdan jacanjem zakonitosti , poverenja u pravo i pravdu koje je radom ovog suga kompromitovano.