Han: EU pregovara sa Srbijom, rešiti pitanje dijaloga

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da je Evropska unija uspela poslednjih godina da vrati Zapadni Balkan "u kolosek", navodeći da je Unija započela pregovore o članstvu sa Srbijom, iako još treba rešiti situaciju oko dijaloga sa Prištinom.

Han je u tom kontekstu u intervjuu za španski "Mundo" kao primer naveo i Severnu Makedoniju za koju je rekao da je bila "na rubu propasti", ali da je uspela da stane na noge.

"Opšti zaključak je da su postignuti koraci napred. To bi, naravno, moglo da bude brže. Sledeće nedelje daćemo mišljenje o BiH koja najviše zaostaje. Važno je da naši partneri znaju da ako ispunjavaju uslove, mi ćemo takođe ispuniti naša obećanja", rekao je Han.

Prema njegovim rečima, na početku pravnog postupka za proširenje EU došlo je do nesporazuma kada je predsednik Evropske Komisije Žan Klod Junker izjavio da do kraja njegovog mandata u EU neće biti novih članica.

"To nije bila odluka već konstatacija. Svako ko je upoznat sa ovim procedurama zna da je to logično, da pridruživanje nije moguće pre 2020. godine", rekao je Han.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. maj 2019, 00:28) - anonymous [neregistrovani]

EU nema autoriteta

I zato nema ni pregovora pod okriljem EU. Zato treba iste vratiti pod okrilje UN-a. Pocetna pozicija za nove razgovore su Rezolucija 1244, Kumanovski sporazum I ispunjenje Briselskog sporazuma.

(nedelja, 26. maj 2019, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

HAhahah

Prvo EU neka resi pitanje autoriteta prema onim kvazi drzavama koje ne ispunjavaju ono sto su zajedno potpisale pa onda neka dodje na nas prag neka trazi da mi resavamo dijalog. Sve ovo izgleda kao puj pike ne vazi i da samo treba napadati Srbiju za sve zlo sto se ovom regionu desava, e pa malo su ga preterali.

(nedelja, 26. maj 2019, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

eh

ti eu-ovci i njihovi pregovori, manite se tih ultimatora jer nikada nas nece u eu...

(nedelja, 26. maj 2019, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

Han!

Dovidenja do sledecih pregovora.