Rumunska inicijativa za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom

Rumunija, kao predsedavajuća EU, planira pre kraja meseca održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, preneli su diplomatski izvori u Briselu.

Evropski diplomatski izvor navodi da se razgovori o tome još uvek vode između zemalja članica ali da je cilj rumunskog predsedavanja da krajem meseca bude održana međuvladine konferencije sa Srbijom.

Iako je još uvek neizvesno hoće li uopšte biti saglasnosti zemalja članica o otvaranju novih poglavlja, diplomatski izvori ocenjuju da bi realistični ishod u ovom trenutku bio otvaranje jednog poglavlja, i to poglavlja 9 o finansijskim uslugama.

Za ovu odluku biće odlučujuće i da Srbija pre toga bude uklonjena sa tzv "sive liste" Međudržavnog tela za borbu pranja novca, što se očekuje na generalnoj skupštini ove organizacije u Orlandu 22. juna.

Osim uklanjanja sa "sive liste" zemalja sa rizikom u pogledu pranja novca, na odluku o otvaranju poglavlja presudno utiče i nedavno objavljeni godišnji Izvestaj Evropske komisije.

"Kritike koje su u izveštaju Evropske komisije bile upućene funkcionisanju institucija, vladavini prava i stanju medija u Srbiji, nisu pomogle onima koji se u Savetu EU zalažu za brži napredak Srbije ka EU, posebno u situaciji kada su neke uticajne zemlje članice sve skeptičnije prema celokupnom procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, navode izvori upućeni u debatu unutar EU.

Takav stav prema proširenju će, po svemu sudeći, dovesti i do novog odlaganja otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, uprkos pozitivnoj preporuci Evropske komisije, o čemu se konačna odluka očekuje sledeće nedelje.

Srbija u ovom trenutku ima pet proceduralno spremnih pregovaračkih poglavlja, za čije otvaranje je potrebna jednoglasna odluka zemalja članica.

Dosadašnja praksa bila je da se uglavnom otvaraju dva nova poglavlja za vreme jednog šestomesečnog predsedavanja EU.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014, Srbija je otvorila 16 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a prelimniarno zatvorila dva.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 17:51) - anonymous [neregistrovani]

Svima koji ovde toliko rumune podržavaju

Ajmo se malo igrati "dali ste znali". Dali ste znali da za vreme Nato napada '99 pola tih napada je došlo sa teritorije Rumunije sa nezvaničnom podrškom tadašnje vlade? Nisu imali čak ni smelosti da to otvoreno proglase. Otkud znam? Bio sam na samoj granici i prolazili mi preko glave. Dali ste znali da se na teritoriji Rumunije nalaze najnaprednije i najviše američkih vojnih baza, uperenih protiv jedinog naroda koji nam stoji na pomoć? Ne, ne dve, kako se javno oglašava, nego mnogo više. Dali ste znali da je isti narod jedan od najrusofobičnih i najbržih da pripomogne amerikancima? Dali ste znali da uglavno njihovom vladom ne vlada premijer ili predsednik nego američki ambasador? Dali ste znali da prikriveno finansiraju i pidržavaju pokušaje rumunskih i vlaških manjina u Timoku i Banatu da zadobiju autonomne statuse? Da nastavim? I ne pitajte otkud sve to znam.

(sreda, 12. jun 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Znam Rumune

Dobar narod, slican nama. Hvala im na podrsci Srbiji.

(sreda, 12. jun 2019, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Sporedni ulaz

Jeste, kroz sporedni su ušli. Odozgo vrati pisalo je Nato. Sada su u Evropi prva država...po broju izbeglih na zapadu. Samo su im političari i stare babe ostali, ostali begaju glavom bez obzira.

(sreda, 12. jun 2019, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Rumuniji

Ljudi pokusavaju da nam pomognu i zauzvrat dobijaju omalavozavajuce, potcenjivacke komentare. Ko ce nas zadovoljiti?

(sreda, 12. jun 2019, 15:54) - anonymous [neregistrovani]

rumunjska inicijativa...

Bit ce to velika pomoc srbiji .Oni su i sami usli na sporedni ulaz pa imaju iskustva da pomognu srbiji.Bila je to tada velika greska i jedinstvena ce ostati u to niko u EU ne sumnja.

(sreda, 12. jun 2019, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Uvek imati na umu

Od svih poglavlja najbitnije poglavlje je: Sacuvati Srbiju.

(sreda, 12. jun 2019, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Jeste...

Kad bi neko njih uzimao u obzir...