Cifakis i Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema

Profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponez i profesor Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu ocenili su da promena granica i zamrznuti konflikt nisu rešenje kosovskog problema, kao i da je izlaz u jačanju evropske perspektive.

"Razmena teritorija nije rešenje, jer bi prouzrokovala probleme u zemljama Zapadnog Balkana", izjavio je Nikolaos Cifakis pred početak konferencije "Globalni akteri na Zapadnom Balkanu".

Dodao je da problem možda ne bi nastao u Severnoj Makedoniji, ali da to ne može da kaže za BiH.

Smatra da je rešenje kosovskog problema je u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prišitni evropsku perspektivu.

Prema njegovim rečima, najlošije bi bilo da Kosovo ostane "siva zona".

Profesor Florijan Biber ističe da se u rešavanje problema, pored EU, moraju uključiti velike sile.

"Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije", izjavio je Biber.

Izrazio je i sumnju da EU može da vrati proces na svoj put.

"EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja, jer sadašnji pristup nije uspeo", rekao je Biber.

Prema njegovim rečima, sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu i da je potrebna ozbiljna konferencija i jasna evropska perspektiva.

"Promena granica nije realno, ni poželjno, ne samo za Kosovo, ali ni zamrznuti konflikt, jer će podići tenzije, a svakodnevno čitamo o mogućem ratu, što je jako nezdravo za društvo", zaključio je Biber.

Izveštaj: Srbi precenjuju ulogu Rusije, a građani BiH Turske

Građani Srbije precenjuju ulogu Rusije, a BiH Turske, iako je regionu i EU potrebna realna i demistifikovana "sila", rečeno je na debati "Globalni akteri na Zapadnom Balkanu". 

Cifakis je ukazao na sedam mitova o uticaju trećih zemalja na zemlje regiona, a o njima je govorio kroz kratak pregled politike "Zemlje zapadnog Balkana na geopolitičkoj šahovskoj tabli". 

Prva dva mita, kako je rekao Cifakis, odnose se na pokušaje udaljavanja regiona od evroatlantskih integracija i predloge trećih aktera da se Zapadnom Balkanu pruži alternativa evrointegracijama.

Neki od njih se tiču pokušaja zaustavljanja priključenja EU, i toga da zemlje regiona ne mogu same da se odupru takvom negativnom uticaju.

Prema njegovim rečima, važno je i jačanje civilnog društva i građana, koji bi kao "kontrolori" pomagali rad na suzbijanju negativnih tendencija poput sukoba interesa i zloupotrebe položaja.

Potrebno je obezbediti nezavisnost medija kako bi se minimiziralo plasiranje brojnih negativnih i pristrasnih stavova, rekao je Cifakis i kao primer takvog medija naveo Sputnjik.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

Nece ni biti gospodine Biber,

jer drzava Srbija ima utvrdjene granice, kome se ne dopadaju, neka ide.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 17:32) - anonymous [neregistrovani]

Svima nam je poznata...

..ta Grčka mitologija i mitovi.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 15:39) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Uvek ista priča

Svi govore da ne treba menjati granice a niko od njih se neusudjuje da kaže da postoji R 1244 i KiM moraju da ostanu u sastavu Srbije ili oni odlučuju kada granice smeju a kada nesmeju da se menjaju. Iato tako odlučuju ko sme a ko ne sme da se meša u dogovor, naravno svi koji su više naklonjeni Srbiji i svetskom pravu nesmeju. Dosta više licemerstva

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:55) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se

Sve promene granice nisu prihvatljive , Treba pdsetiti na rezoluciju 1244 da je Kosovo sastavni deo Srbije i neodstupati od toga. Nadam se da ce gospoda biti principijalna.