Han: Teško motivisati Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han poručio je da je za početak jula odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Johanes Han je ocenio da je teško motivisati lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

"To nije lak zadatak i potrebno je dosta političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Treba znati koje su pozitivne posledice, a pozitivne posledice mogu biti evropska perspektiva", rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu, odgovarajući na pitanje Tanjuga o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Han je objasnio da je, zbog toga što je bio usredsređen na situaciju u Moldaviji, odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine za početak jula. "Ali sigurno neću odustati od tog pitanja", poručio je evropski komesar.

Ukazujući na značaj Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, Han je ocenio da je njegovo postizanje pokazalo da se zamrznuti sukobi mogu rešiti ako postoji evropska perspektiva.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 19. jun 2019, 07:37) - anonymous [neregistrovani]

a sta cete...?

..ako Srbiju vise interesuje Kosovo od evropske perspektive koja je nikakva?

(sreda, 19. jun 2019, 07:11) - anonymous [neregistrovani]

Ako moze Han,mogu i ja

Zasto ja ne bih izneo svoje misljenje,ako ovaj covek smatra da se njegova "racuna",a moja ne. Od ovakvih se treba kloniti u sirokom luku. Pokusajte da se setite njegovih prethodnika. Vise niko to i ne moze. Marioneta do marionete. I onda pomislim kako mi ucestvujemo sa takvima u nekim razgovorima ! To je nase ponizenje,a ovakvih ce biti uvek. Sacekajmo buduceg. Seca li se neko od vas mog omiljenog lika Van Rompeja (ako dobro rekoh ??).

(utorak, 18. jun 2019, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

Zašto bi Srbija 2

A Srbiju, kao, ne napuštaju Srbi?
U Srbiji nema protesta? Bili bi kao i u Albaniji da Zapad to želi!

(utorak, 18. jun 2019, 20:20) - Воронцов [neregistrovani]

Зашто би Србија била заинтересована за преговоре у којима се тражи само једно то јест признање Косова

Ко може бити мотивисан за такве преговоре где се ултимаривно тражи признање тзв. Косова. Што време више пролази то се све више показује промашај политике Запада која је водила стварању тзв. Косова. Обични Алчбанци све теже живе и резултат тога јесте све веће разочарење у творевину Косово. Последица тога јесте да их све више одлази у развијени свет. У исто време ни суседна Албанија не делује као нека сигурна земља јер је стално потресају политички сукоби.

(utorak, 18. jun 2019, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Nema veze sa vezom

Ne mozete uporedjivati odnos Makedonije i Grcke iz prostog razloga sto Makedonija nije Grcka secesionistička teritorija koja je ratom došla do međunarodnog priznanja.

(utorak, 18. jun 2019, 19:06) - anonymous [neregistrovani]

Tesko je motovosati i EU da ispune svoje obaveze

Koliko je vec dugo Briselski sporazum potpisan a da nije ispunjen? Da li je on potpisan pod okriljem EU? Pa cemu onda pregovori pod okriljem EU, kada je posle tesko motivisati EU da ispune svoj deo obaveza?