Đurić: Takse uništile mogućnost za pregovore

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da je Priština uvođenjem necivilizacijskih taksi na srpske proizvoide i nizom drugih jednostranih poteza proteklih meseci zatvorila vrata dijalogu i uništila svaku mogućnost da se sedne za pregovarački sto.

Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije, Đurić je to izjavio u razgovoru sa zamenikom generalnog direktora za politička pitanja Ministarstva spoljnih poslova Italije Dijegom Brasolijem i italijanskim ambasadorom u Beogradu Karlom Lo Kašom, koje je upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na KiM.

"Neodgovorno ponašanje Prištine stalni je izvor nestabilnosti u regionu, a napadi na Srbe i njihovu imovinu gotovo su svakodnevna pojava na koju već uobičajeno izostaju osude i reakcije i privremenih institucija u Prištini i međunarodnih institucija na KiM", ukazao je Đurić.

Naglasio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u interesu i Srba i Albanaca i da je potrebno što pre obnoviti napore kako bi se situacija na terenu normalizovala i stvorili uslovi za popravljanje međunacionalnih odnosa.

"Ukidanje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije minimalan je uslov za nastavak razgovora", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 19. jun 2019, 22:45) - Marko [neregistrovani]

Takse

Takse su i dokaz da Priština ni ne želi dijalog...

(sreda, 19. jun 2019, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Nk

Takse mora sto pre da se ukinu da bi se pregovaralo

(sreda, 19. jun 2019, 20:19) - Miki [neregistrovani]

Miki

Nema pregovora dok se takse ne ukinu.

(sreda, 19. jun 2019, 14:30) - Cane [neregistrovani]

srbin

Potrebna je ostrija reakcija svih zemalja koje mogu da uticu na resavanje problema na KiM, gde je ukidanje taksi samo pocetak novih pregovora. Pristina mora promeniti politiku ako hocemo mirnu situaciju u regionu

(sreda, 19. jun 2019, 14:17) - anonymous [neregistrovani]

Apsurd

Takse ali i mlak stav EU.

(sreda, 19. jun 2019, 14:09) - Sveta [neregistrovani]

Podvale

To namerno rade da bi odustali od svega. Malo su se prevaril. Tvrd je orah vocka cudnovata...slomice se oni...

(sreda, 19. jun 2019, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Dragojlo

Losom politikom Pristine i nerezonskim uvodjenjem nenormalnih taksi doslo je do zamrzavanja pregovora ali ne voljom Srbije. Srbija je sve ucinila da se pregovori nastave a sad je ukidanje taksi jedina opcija za nastavak pregovora.

(sreda, 19. jun 2019, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

Miloš

Uvođenje taksi je pokazatelj da Priština i nije bila za nastavak dijaloga. Dok se ne ukinu takse, nema nastavka dijaloga!

(sreda, 19. jun 2019, 13:12) - Krco [neregistrovani]

Kosovo

Kad Priština ukine takse onda je moguć nastavak dijaloga Beograda i Prištine