Poslanici počeli raspravu o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o o amandmanima na Predlog zakona o komunalnoj miliciji. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić ocenjuje da će komunalna milicija biće od koristi MUP-u i građanima, ali i lokalnim budžetima.

Branko Ružić je na sednici Skupštine Srbije na kojoj je u toku rasprava o amandmanima na Predlog zakona o komunalnoj miliciji, rekao da je neophodno decentralizovati mnoge funkcije, pa i ovu i da opštine, u ovom slučaju, imaju mogućnost da u skladu sa onim što je njihov prioritet osnuju službu komunalne policije.

Odgovarajući na kritike poslanika da će komunalna milicija biti odvojena od MUP-a, ministar je naveo da je komunalna milicija stvorena zbog poslova iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a te poslove, kako je primetio, svakako ne može da obavlja policija.

"Drugi razlog je rasterećenje sastava policije, policija ne može da stigne i da pokrije sve situacije koje se dešavaju u kršenju komunalnog reda u svim opštinama širom Srbije", dodao je Ružić.

Na kritike zbog uvođenja video i audio snimanja postupanja komunalne policije, ministar je odgovorio da video snimanje postoji već deset godina, a da je sada uvedeno još i audio snimanje.

"I preporuka zaštitnika građana je da se uvede snimanje kod postupanja komunalne policije. Doneće se i pravilnik koji uređuje način snimanja i obaveštavanje o nameri snimanja", rekao je ministar i istakao da se tu ne radi o snimanju ili prisluškivanju kakvo se obavlja po nalogu tužilaštva.

Komentarišući bojazan pojedinih poslanika u vezi s tim ko su i kakvi ljudi koji će obavljati posao komunalnih policajaca, odnosno kakve će biti psihofizičke sposobnostima tih ljudi, Ružić je napomenuo da je predviđena bezbednosna i psihološka provera svih kandidata za komunalnu miliciju.

"Pre zapošljavanja u komunalnoj miliciji oni će u policijskim centrima za obuku boraviti dva i po meseca, tako da ni na koji način ne postoji bojazan da će taj posao raditi neko ko može da ugrozi na bilo koji način društvenu ulogu ni te službe ali ni bezbednost građana Srbije", naveo je ministar.

Na kritike o ovlašćenjima koja su data komunalnim milicajcima Ružić je rekao da je Beograd najbolji primer za to da nije bilo zloupotrebe ovlašćenja, navodeći da je u 2018. bilo 14.000 upozorenja, 123.000 postupanja, a da su sredstva prinude korišćena samo u 16 slučajeva i to osam puta fizička snaga, sedam puta lisice i jedanput palice.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta kritikovala je predloženi zakon i istakla da je nedopustivo da upotrebu sile, odnosno prinude može da vrši bilo ko osim policije u mirnodopskom vremenu i vojske u ratnom vremenu.

Poslanik Petar Jojić naveo je da je nemoguće primeniti ovaj zakon, te da bi u praksi to značilo da se formira paralelna policija.

"Daju joj se i ona ovlašćenja koja ne mogu biti data komunalnoj policiji. I uz to samo što joj nismo dali duge cevi i automate", upozorio je Jojić.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović u odgovoru Jojići naveo je da u ovom zakonu nema dugih cevi za komunalnu miliciju.

"Zakon je vrlo jasan koja sredstva prinude mogu da se koriste - fizička snaga, sredstva za vezivanje, raspršivač sa nadražujućim dejstvom i službena palica. Dakle, nema nikakvih dugih cevi", rekao je Martinović.

Dodao je i da neće postojati sukob nadležnosti između redovne policije i komunalne policije i objasnio da zakon o komunalnoj miliciji vrlo jasno propisuje šta radi komunalna milicija, kao što Zakon o policiji vrlo jasno propisuje šta radi policija koja je u sastavu MUP-a.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jul 2019, 17:27) - Jovo [neregistrovani]

Milicija

I sta su sad komunalci,milicajci ili policajci?