Dačić za RTS: Evropski zvaničnici se ponašaju kao mudraci sa Tibeta

Umesto da vode Evropsku uniju i jasno iskažu svoje stavove evropski zvaničnici pričaju, ponašaju se kao da su duhovne vođe sa Tibeta, pa sada oni duhovno promišljaju o problemima kontinenta, a niko da kaže ništa konkretno o tome šta treba da se uradi, navodi za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Poručuje da Beograd želi kompromissa Prištinom, ali da takse moraju da se ukinu.

Ivica Dačić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je jasno da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i uspešan kraj dijaloga predstavlja Priština – njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis.

"Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se ipak postigne neki kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bilo zvanična politika dela Međunarodne zajednice, nažalost uticajnog dela u zapadnoj hemisferi – da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nikakve druge opcije nisu u igri, onda su stupili na snagu jednostrani akti Prištine", objašnjava Dačić.

Dodaje da je na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, pitao – šta sad znače nove jednostrane odluke Prištine.

"Pitao sam šta znači sad odluka Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, pitao sam šta znači sada sporazum o zajedničkoj diplomatiji. Onda sam im rekao – nemojte da ćutite, niste vi monasi sa Tibeta", naglasio je ministar.

Dodaje da je tog dana portparolka EU Maja Kocijančič dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma.

Ističe da ga raduje što je EU reagovala na odluku Prištine o zabrani ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, ali da ne veruje da će to imati bilo kakvog efekta.

Dodaje da je kosovskog ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija pitao da li je istina ono što su objavili mediji, da je Priština zabranila svim srpskim zvaničnicima da dođu na KiM, na šta je Pacoli, kaže, uzvratio da on to nije izjavio, već njegov pomoćnik.

Srbija želi kompromis, ali takse moraju da se ukinu 

Za stav Prištine da će ukinuti takse kada Srbija prizna Kosovo, ponavlja da je to opstrukcija dijaloga.

Ponovio je da Beograd želi kompromis sa Prištinom ali da takse moraju da se ukinu.

"Nemoguće je da se govori o regionalnoj saradnji, ako opstaju takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, sa obrazloženjem da nismo priznali Kosovo", ističe ministar.

Stav EU nije da je Kosovo nezavisno

Osvrćući se na izjavu bugarskog premijera Bojko Borisova o nezavisnosi Kosova Dačić ističe da stav Evropske unije nije da je KiM nezavisno i da bugarski premijer Bojko Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU Žosepu Borelu.

"Bojko, da ti kažem jednu stvar, stav EU nije da je Kosovo nezavisna država. Ti, Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne da držiš lekcije Borelu. Šta znači taj bezobrazluk, na šta to liči. Dosta mi je više toga, da ne pričam da je pre nekoliko meseci dobio naše odlikovanje", poručio je Dačić.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 06. jul 2019, 16:25) - Danonymous [neregistrovani]

Ne razumem...

...zašto su toliko komentara tako agresivni - ako oni nama onda vi njima itd. Politika koja se vodi od strane rukovodstva da "eto mi hoćemo da pregovaramo, ali moraju ukinute takse" je, po mom mišljenju odlična. Pregovori su (naravno i međunarodna aktivnost ministara spoljnih poslova) doveli su do povlačenja priznanja dok se ne postigne dogovor. Albanci neće povući takse jer ih SAD podržava, a mi "tako želimo da pregovaramo!" ali eto postoje prepreke! Ne treba biti glup, treba koristiti sve što se može iskoristiti i ići napred. Srbija se razvija, investicije dolaze - to je važno - ostalo su sve prazni politički razgovori. Što se mene tiče, molim Boga da nikada ne uđemo u EU. Oni spremaju reorganizaciju što će dovesti do toga da velike zemlje imaju veći uticaj, a male manji (skoro nikakav), i svi će plaćati članstvo. Samo vi nastavite dalje na međunarodnoj sceni - sada ne mogu da nam pripišu bilo šta, a to je najvažnije!

(subota, 06. jul 2019, 14:08) - Дијаспора [neregistrovani]

@Zalba

Браво, дуго чекам да прочитам овако здраво, а не дефетистичко, мишљење некога из Србија, ваљда вас има још таквих?!

(subota, 06. jul 2019, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

@sta zna Borisov?

Bojko Borisov nije predsednik Bugarske, vec premijer.

(subota, 06. jul 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Zalba

Ne razumem zasto se nasi predstavnici stalno nama zale kako ih niko ne zarezava. Ne treba gosp. Dacic da ceka da mu EU kaze sta dalje. Ne placa ga EU nego mi, da brani interese nase Drzave.
Neka takse ostanu, zasto vise molimo ceo svet da uticu na Pristinu ? Neka Pristina zadrzi takse a mi da prekinemo sve pregovore i da im jasno kazemo da necemo vise kompromis. Njima je zapelo za priznanje i stolicu u UN , ne nama. Pa cete videti kako ce takse da nestanu preko noci.

(subota, 06. jul 2019, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Vi ste ucesnik u briselskim sporazumima pa jesmo li mi tada bili mudraci sa Tibeta.Naravno da sad slusamo kako su neki drugi krivi.

(subota, 06. jul 2019, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Strah?

Gosp. Dacicu, I svi Srbi.
Ne plasite se vi vise EU I njihovoj laznoj politici.
EU se vise plasi nas nego mi njih.
EU je postala radi ekonomije bogatih evropski firmi I konzerna.
Treba sada povuci dobre poteze koje bi njihovu ekonomiju uzdrmala.
1. Kako nama Pristina udara takse, tako I mi moram uzvratiti. Sta mislite sta bi se desilo da uvedemo 100% take na Coca-Colu, McDonald's, Mercedes, BMW VW, it'd?
2. Zabraniti svim voznim sredstvima I uredjajima koji imaju oznake Kosova I Albanije ulaz u zemlju Srbiju.
Kao I ne priznati nijednu Kosovu potvrdu ili legitimaciju. (Ako le lazna drzava onda su lazni I svi dokument)
3. Zabraniti sav protok robe koji je usmeren Kosovu.
4. I konacno proglasiti srbsku zemlju kao okupiranu ( sto I jeste).
5. I ne izvlacite se, kao da bi srbe na severu Kosova ugrozili, njima gore nego sada ne moze biti.
6. I ne brinite puno, to sto bi njih sada bolelo, to boli nas vise od 20 Godina.
MI smo navikli na sve patnje sveta. Mi smo narod nebeski, oni nisu.
(subota, 06. jul 2019, 11:46) - Воронцов [neregistrovani]

Не знам ништа о мудрацима са Тибета

И да ли се ми баш толико занимамо за мудраце са Тибета па да знамо да ли је поређење одговарајуће. ЕУ и не може имати заједнички став јер као што се зна све државе чланице ЕУ и нису признале тзв. Косову. Како онда очекивати заједнички став? Ту могу бити само ставови сваке државе посебно као оно лични став.На крају миослим да и сама ЕУ не зна шта би са тзв. Косовом?Остали су без идеја и заједничких и појединачних?Уопште је питање какви разговори се и могу водити када је садашња званична политзика Албанаца само признање тзв Косова и какав је онда ту компромис могућ?

(subota, 06. jul 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Ko i vi svi

Evropska unija se ponasala tako za vreme sankcija za vreme bombardovanja barbarskog srpskog naroda tako su nas nazivali .Sta ti ocekujes od neprijateljskoe unije koja zeli unistenje Srbije nijedan Siptar Hrvat i drugi nisu osudjeni za zlocine samo Srbi.Sto niste izasli iz interpola kad su francuzi pustili Haradinaja vi ste svi isti kad branite pravdu prekinite sve saradnje dvostrukih standarda sa svima pa neka bude to i nase unistenje mene neinteresuje svet interesa vec pravde za sve i Amerikanci da se hapse ko i svi ljudi .

(subota, 06. jul 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

rts?

a kontramere?

(subota, 06. jul 2019, 10:38) - milan lala [neregistrovani]

Izjave i lazljiva EU

Saka cast ministre Dacicu, ako nije u redu da predsednik daje zestoke izjave, zbog ovog ili onog , ti nemas takvu obavezu.Pa kad Rama da izjavu da je plan A ujedinjenje KiM sa Albanijom ti odmah izjavi da je za Srbiju plan A ujedinjenje sa R. Srpskom.Kad on kaze da ce izmedju KiM biti ukinuta granica a ti odmah sa izjavom da ce izmedju Srbije i R. Srpske biti ukinuta granica i tako redom.A kad Bakir Izitbegovic izjavi da bi on priznao "kosovu " ti odmah izjavi i da bi ti priznao nezavisnu R. Srpsku.Pa da vidimo kako ce "tibetanski mudraci " reagovati.Dosta je bilo dve decenije sarene laze Berlina i Brisela o nasem toboznjem clanstvu u EU dok nam tu maglu prodaju polako mic po mic otimaju KiM.EU nema nameru da Srbiju bilo kad primi u punopravno clanstvo.Sva ta politika EU oko naseg toboznjeg clanstava svodi se na jedno:obmanuti Srbiju da sama prizna kvazi drzavu "kosove".Mislim da mi ipak nismo tolike dileje pa da nam ova EU politka nije odavno jasna .