Makron u Srbiji – rakete, metro i govor na srpskom za novi početak

Prvi dan posete francuskog predsednika obeležen je sastankom sa srpskim kolegom koji je trajao tri puta više od predviđenog. Francuska zna šta sve duguje srčanoj i mučeničkoj Srbiji, poručio je Emanuel Makron u govoru na srpskom jeziku. Potpisani su brojni sporazumi, među kojima su i oni o isporuci raketa "mistral" i partnerstvu za izgradnju metroa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Razgovor u Palati "Srbija" je trajao više od sat i po iako je bilo predviđeno pola sata, što analitičari ocenjuju kao pokazatelj da je razgovor bio težak.

Francuski predsednik je ostao pri svom stavu o proširenju EU, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, rekao je da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je saslušao Emanuela Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima.

"Razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu, i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i u rešavanju kosovskometohijske krize, rekao koliki ugled Francuska ima u regionu, a i kod građana Srbije", naveo je Vučić na konferenciji sa Makronom.

Makron na srpskom jeziku "kupio srca naroda"

Francuski predsednik se nakon sastanka obratio na Kalemegdanu pred više hiljada građana, i to na srpskom jeziku.

"Na mene je red da vam kažem u ime svoje zemlje - Francuska vas voli kao što ste vi voleli nju", poručio je Makron, koji je prvi predsednik te zemlje u poseti Srbiji nakon 18 godina, što je ocenio kao "previše dug period".

Predsednik Vučić je rekao Makronu da je, obraćajući se na srpskom, kupio srca srpskog naroda.

Tokom posete, dvojica predsednika su odali počast srpskoj heroini iz Prvog svetskog rata Milunki Savić, a položeni su i venci na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, kao i na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju.

Potpisani brojni sporazumi – od rakete do lokomotive

Saradnja dve zemlje je konkretizovana potpisivanjem 22 sporazuma, među kojima su i oni o isporuci raketa "mistral", kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

Takođe, potpisani su sporazumi u oblasti kulture, prosvete, energetike, javne administracije.

Neposredno po sletanju francuskom predsednika na beogradski aerodrom, Vučić i Makron su otkrili ploču povodom početka radova na aerodroma "Nikola Tesla".

"Ovo je samo početak naše saradnje", poručio je Alekandar Vučić na Instagramu, gde je posetu Makrona propratio sa još nekoliko objava.

Makron i Vučić prošetali su večeras Kalemegdanom do Ambasade Francuske, koja se nalazi u blizini, a prvi dan posete završen je svečanom večerom.

Drugog dana posete, dvojica predsednika razgovaraće sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RZYO).

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 08:07) - anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Naše prijateljstvo sa Francuskom je ojačano 1999. godine NATO bombama i radijacijom.

(utorak, 16. jul 2019, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

Realno

Za Makrona i Francusku, odlican posao

(utorak, 16. jul 2019, 07:41) - anonymous [neregistrovani]

Čuvaj se Danajaca i kad darove nose

Iskreno mene je obuzela neka jeza kad sam čuo da se predsednik Francuske obraća našem na srpskom jeziku. Nije to njegova lična ideja, to je predložio neko ko poznaje psihološki profil njegovog sagovornika, te se sad samo može očekivati neki katastrofalan ustupak, posebno posle Makronovih reči kako imamo predsednika koji je spreman na kompromise.

(utorak, 16. jul 2019, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Још само

Да повуче признање Косова..

(utorak, 16. jul 2019, 04:15) - pukovnik [neregistrovani]

nikada pravi prijatelji

bili su na neki nacin prijatelji ali nikada pravi nemozemo zaboraviti kasnjenje brodova za pomoc bolesnim soluncima kao I poslata topovska municija sirih kapisli od nashi topova pa bombardovanje saveznika I na kraju 99a I ubijanje dece kasetnim bombama u sluzbi amera

(ponedeljak, 15. jul 2019, 23:15) - Mima [neregistrovani]

Poseta Makrona

Vredelo je čekati 18 godina.

(ponedeljak, 15. jul 2019, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

Stabilnos

Novi pocetak starog prijateljstva.

(ponedeljak, 15. jul 2019, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Divan docek za Makrona.