Poslanici o "Fijatu", Srebrenici, poseti Makrona

Poslanici Skupštine Srbije su, kao i svakog utorka, kada je sednica u toku, postavljali pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima. Interesovalo ih je da li je Vlada Srbije imala uvid u investiocioni plan kompanije "Fijat", da li je moguće promeniti Krivični zakon kako bi se kaznili oni koji tvrde da je u Srebrenici počinjen genocid, a bilo je i pitanja u formi predloga za krivične proijave protiv pojedinih medija. 

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj podsetio je da su radikali sugerisali Vladi Srbije da se uvede odredba u Krivičnom zakoniku kojom bi se svaka izrečena tvrdnja da je u Srebrenici bio genocid - krivično kažnjavala. 

On smatra da je neophodno da se hitno donese takva odredba, zbog svih dešavanja u javnosti, i u tom konktekstu je pomenuo današni tekst u listu Danas Snežane Čongradin u kojem je, kaže, napisala da je ona novinarka u državi koja je počinila genocid i sa time se nije suočila. 

Takođe se osvrnuo na deo teksta u kojem se, kaže, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava nazivaju elitom. 

"Eto vam elite", rekao je Šešelj i dodao da bi on, da je na vlasti, znao da se "obračuna sa njima". 

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da njegovo pitanje treba da se protumači kao prekršajna ili krivična prijava protiv N1, Nove S i Sport kluba. 

Komlenski je pitao tužilaštvo, REM i druge nadležne organe da li navedeni mediji plaćaju naknadu i u kom iznosu, da li su upisani u registar javnih glasila, da li su oni poreski obveznici u Srbiji, da li plaćaju naknadu SOKOJ-u, da li reemituju program iz Luksemburga, da li emituju domaće reklame... 

Poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Nemanja Radojević pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra privrede Gorana Kneževića da li "Fijat" ima investiocini plan za fabriku u Kragujevcu i da li će zaposleni, koji se sada šalju na plaćeno odsutsvo, ostati bez posla. 

Radojević kaže je Vlada Srbije usled smanjene proizvodnje odobila dodatne dane plaćenog odsustva za zaposlene do kraja godine. 

O poseti Makrona 

Poslanik "Pokret za spas Srbije - Nova Srbija" Đorđe Vukadinović osvrnuo se na posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona. 

Vukadinović je kazao da je Makron u svom govoru rekao da su Srbija i Kosovo evropske države i da to treba da se prevede u realnost, te da je u tom svetlu govorio o sporazumu između Beograda i Prištine, a da niko francuskom predsedniku nije stavio do znanja da Kosovo nije nezavisna država, te upitao zašto nije bilo diplomatske reakcije. 

Dodao je da nijedan medij danas nije preneo te Makronove reči. 

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li postoji opasnost da budu otežane evropske integracije, s obzirom na, kako kaže, narastajuću netoleranciju "agresivne manjine u društvu, koja sve otvorenije osporava pravo na mišljenje i govora svima koji drugačije misle od njih, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću". 

Marković kaze da jedan deo društva, koji se, ocenjuje, prepoznao u sintagmi "lažna elita", kontinuirano sprovodi hajku protiv onih koji ne dele njihove stavove. 

U toj hajci, kako kaže, prednjače N1, ali ima i "raznih štampanih biltena Saveza za Srbiju, dnevnih i nedeljnih", a najdalje je, dodaje, otišao list "Danas". 

broj komentara 0 pošalji komentar