Merkel: Nadvili se tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da su se tamni oblaci nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu.

Angela Merkel je, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu, naglasila da Nemačka ima veliki interes za evropsku integraciju "Srbije i Kosova", da se na tom putu napreduje, ali, kako je podvukla, za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine.

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkelova, podsetivši da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

"Moramo sada videti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka po ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i još je neophodno raditi na tome", poručila je nemačka kancelarka.

Merkelova je na tradicionalnom letnjem prijemu za medije istakla da je važno da se napreduje u približavanju zemalja regiona EU, kao i da je neophodno da se na te zemlje gleda kao na deo Evrope, a srednjeročno i kao na članice EU.

"Kada se pogleda na geografsku kartu, sve zemlje Zapadnog Balkana su okružene članicama EU. U našem je interesu da države regiona dobiju evropsku perspektivu", naglasila je Merkelova.

U to, kako je rekla, spada i vizna liberalizacija za Kosovo.

Ukazala je da se Haradinaj nedavno sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Nemačke i da je neophodno da Priština, za dobijanje bezviznog režima, obezbedi još neke "sigurnosti".

"U svakom slučaju, mi stojimo iza cilja vizne liberalizacije, a kada će ona uslediti, za sada ne mogu reći", istakla je Merkelova upitana da prokomentariše izjavu Haradinaja da je pitanje samo nedelja kada će biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.

Upitana da prokomentariše sve veći broj džamija na Kosovu i navode o protivljenju građana njihovoj gradnji, rekla je da je poznato da nije samo EU zainteresovana za uticaj u tom regionu, već i druge zemlje.

"Odluka je na stanovništvu kako na to reaguje", poručila je kancelarka Merkel.

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 20. jul 2019, 07:03) - anonymous [neregistrovani]

Malo logike

Gospodjo Merkel vi ne postujete ono sto potpisete a potpisali ste rezoluciju 1244 . Ko vise da vam veruje???

(petak, 19. jul 2019, 19:58) - Djekna [neregistrovani]

Perspektiva, sansa, prilika, mogucnost i verovatnoca.

Kaze da je vazno da zemlje zapadnog Balkana dobiju evropsku perspektivu. Znaci da trenutno nemamo ni perspektivu za ulazak u
EU pa to tek prvo treba da dobijemo, a onda kad dobijemo perspektivu onda mozda dobijemo i mogucnost. A kad posle perspektive i mogucnosti dobijemo i verovatnocu da cemo nekada biti deo EU, onda nakon toga nam jos samo sledi da dobijemo i sansu, priliku i opciju i to je to. Skoro 20 godina od odlaska Milosevica, a mi tek sad zasluzujemo da dobijemo perspektivu.

(petak, 19. jul 2019, 17:00) - Vidan [neregistrovani]

Komentar

Ovo što je Merkel rekla je pametno.

(petak, 19. jul 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Samo Srbija

Frau Merkel samo Srbija nema i Kosovo.To sto Vi licno podrzavate neosudjenog ratnog zlocinca Haradinaja je Vas problem.Ipak se on borio u Bundeswer uniformi.Znaci licno i direktno Vas covek.Bilo kako bilo mi Kosmet ne damo niti priznajemo makr trajalo 1000 godina.

(petak, 19. jul 2019, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

Gospodjo Merkel

Nema "Srbija i Kosovo"! Ima samo Srbija JE Kosovo, ili Kosovo JE Srbija! A ti biraj kako ti milo.

(petak, 19. jul 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

Vremenska prognoza

Bice da meteorolog pospesuje crne oblake koji dolaze sa zapada da postanu jos gusci i crnji, no izvesno je da se oseca blag i prijatan vetar sa istoka koji te oblake lagano tera odakle su i dosli.Svako ko se bavi istorijom i vremenom zna da posle loseg, dolazi dobro vreme tako da vestacki izazvani crni oblaci nece dugo trajati jer priroda je najjaca.

(petak, 19. jul 2019, 15:14) - zarko savic [neregistrovani]

Merkel

To nije EU koju zele ljudi.
Nema pregovora.
Nema vise ni Briselskog sporazuma.
Rezolucija UN 1244 jedini pravni akt i medjunarodno pravo.
Agresija NATO-a na Srbiju je zlocin.
KIM je Srbija bilo je i bice.
Vreme je da shvatite ono sto je istina i jedino sto postoji u pravnom i teritorijalnom smislu i principima medjunarodnog prava.
To je ono sto morate uvazavati i vise nikada da ne ugrozavate suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije.

(petak, 19. jul 2019, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

EU protiv zdravog razuma

savez sa teroristima je opasan i protivzakonit gospodjo Merkel.
Vi protiv Srba koristite sva nedozvoljena sredstva. Medjutim, Srbija ima lak posao, jer je na strani pravde.

1244 je tapija, biblija i Sveto Pismo. Rusija stoji Iza nas i sav sav posten svijet.

(petak, 19. jul 2019, 14:22) - anonymous [neregistrovani]

КиМ је Србија!

Кад то схватите, и време ће се разведрити!

(petak, 19. jul 2019, 13:37) - anonymous [neregistrovani]

Pregovori

Frau Merkel, nisu samo taxe u pitanju. Dok vi teroriste i prodavce organa podrzavate nema dogovara.Pitam se kakva je to politika koju Evropa vodi.