Hodžaj: Srbi i Đurić falsifikuju istoriju

Zamenik kosovskog premijera u ostavci Enver Hodžaj tvrdi da Srbi, kao i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, povodom tvrđave Novo Brdo falsifikuju istoriju.

Enver Hodžaj je u objavi na Fejsbuku napisao da je "stara profesija Srba falsifikovanje istorije", prenela je Gazeta ekspres.

Hodžaj je naveo da Đurić nije pomenuo da su u Novom Brdu živeli i Albanci, tvrdeći da je Novo Brdo albansko, kao što je i multikulturalno i da su tamo živeli – Albanci, Srbi, Turci, Latini, Dalmatinci, Grci i Jevreji, prenosi Kosovo onlajn.

Đurić je ranije danas u saopštenju rekao da tvrđava Novo Brdo nikad neće biti "kosovarski" istorijski spomenik, jer je to jedan od ključnih srpskih istorijskih i arheoloških lokaliteta.

Reagujući na isticanje zastave samoproglašenog Kosova na Novom Brdu, Đurić je naveo da je svaki pokušaj da se taj spomenik prikaže u drugom svetlu akt nasilnog brisanja istorije, sračunat s ciljem da se dodatno produbi međunacionalni jaz na KiM.

Na drevnoj tvrđavi srpskog srednjovekovnog grada Novo Brdo kao i na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole, gde su, bez dozvole Srpske pravoslavne crkve, kosovski rimokatolici nedavno služili misu, juče su postavljene kosovske zastave koje su jutros bile uklonjene, da bi, kako je saopštio predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović večeras opet bile vraćene.

I eparhija raško-prizrenska oštro je danas protestovala zbog nedavnog neovlašćenog služenja rimokatoličke mise na temeljima hrama Sv. Nikole i postavljanja političkih obeležja tzv. Kosova na srpske srednjovekovne kulturno-istorijške i verske spomenike u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 17. avg 2019, 18:52) - anonymous [neregistrovani]

Hodzaj: Srbi i Djuric falsifikuju istoriju

Da, da, da, Srbi falsifikuju istoriju. A nije li tzv. "Kosova" falsifikat tzv. "medjunarodne zajednice"?

(subota, 17. avg 2019, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

Хоџај

Не фалсификују Срби историју, него је неко изгледа био веома лош ђак и из историју слабо зна(о)..

(subota, 17. avg 2019, 16:04) - Drmr [neregistrovani]

Albanci

Ako neko falsifikuje istoriju,ili pokusava,to ste vi albanci sa Kosova,srbska istorija se zna,nije potrebno da je Srbi falsifikuju.

(subota, 17. avg 2019, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

?

Verovatno zato sto niste vi uvek u pravu.

(subota, 17. avg 2019, 03:36) - anonymous [neregistrovani]

Zasto

Zasto se ne oglasi Vatikan u odbranu naseg verskog nasledja, zasto cute i dozvoljavaju da se ovkve stvari desavaju.