Deo opozicije napustio sastanak na FPN-u

Lider Dveri Boško Obradović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i predsednik Nove stranke Zoran Živković napustili su treći po redu sastanak vlasti i opozicije koji je održan na Fakultetu političkih nauka.

Boško Obradović je, na konferenciji ispred FPN-a po napuštanju trećeg sastanka na kom su tema bili mediji, rekao da će već iduće nedelje predložiti Predsedništvu "Dveri" donošenje odluke o bojkotu sledećih izbora.

Prema njegovim rečima, nespremnost predstavnika vlasti da na današnjem okruglom stolu potpišu obavezujući dokument o slobodi medija na osnovu preporuka stručnjaka jasno govori da je njihovo učestvovanje u ovim razgovorima "samo fingiranje dijaloga". 

"Vlast očito pristaje jedino na to da se mesecima bez prisustva medija u prazno diskutuje o izborima kako bi se pre svega zadržao postojeći medijski mrak nad Srbijom", rekao je Obradović, navodi se u saopštenju pokreta "Dveri".

I potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da će Predsedništvu partije predložiti da se više ne učestvuje u dijalozima i razgovorima sa režimom.

Prema njegovim rečima, ta je stranka sa "grčem u stomaku" učestvovala na sastanku sa temom slobode medija jer su, kaže, predstavnici vlasti banalizovali dalje učešće u razgovorima i pokazali da nemaju nikavu želju da bilo šta promene u medijskoj sferi.

Aleksić navodi da su predstvnici vlasti Goran Vesić, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić banalizovali i spinovali sve što su govorili drugi učesnici – predstavnici stranaka opozicije, Crte, Cesida, Transparentnosti.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da postoje načini kako se pobeđuju autoritarni režimi kroz sve teške medijske, zakonske uslove, a kao primer je naveo 24. septembar 2000. godine, kao i 5. oktobar, navodeći da odluku o bojkotu izbora neće doneti dok oni ne budu raspisani.

Živković je novinarima preneo da je na sastanku rekao da je "stanje u medijima najgore u istoriji, da je kod Tita bilo bolje, da je pet odsto za opoziciju, da su laži svakodnevne, da rijaliti program traje non-stop".

"Mediji se koriste za osvetu i prikrivanje kriminala", rekao je Živković.

Na Fakultetu političkih nauka održan je treći razgovor predstavnika vlasti i opozicije, a tema današnjeg sastanka bili su mediji.

Uvodni deo sastanka, pola sata, bio je otvoren za javnost, nakon čega su razgovori nastavljeni iza zatvorenih vrata.

U uvodnom delu sastanka su predstavnici Crte, Cesida, Transparentnosti Srbija, novinarskih organizacija predstavili analize stanja i dali preporuke u oblasti pristupa medijima i kontrole medija u kontekstu izborne kampanje s fokusom na probleme koje je moguće rešiti u periodu do održavanja narednih izbora.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 20. avg 2019, 10:52) - Дејан [neregistrovani]

@@Демократске структуре

Ако ви на тај начин доживљавате демократију, нема ни сврхе објашњавати вам нешто

(ponedeljak, 19. avg 2019, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

@Демократске структуре

Нисам сигуран да имају мањи приступ медијима него што су они давали опозицији док су били на власти. Тада су сви медији били њихови, данас имају и даље довољно својих.

А шта су то Демократске структуре? Странке које у имену имају придев демократска?

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Trenutno

Najgledaniji je you toub, na kome može svako da okači šta hoće. Zašto to ne koristi opozicija pa ujedno da ima uvid kolko je i kako lajkovana.
Kakav mrak u današnje vreme...

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Medije

Ja nemam utisak da je medijski mrak ali bi ga uvela kad vidim šta se sve piše po raznim novinama i kakvih gluposti ima na TV.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

...

vucicu ako si zaista toliko jak, pa daj opoziciji na svim medijima samo po 10 min. Pusti da se cuje i glas nezaposlenih, obespravljenih, siromasnih, gladnih.. A ima ih podosta u Srbiji

(ponedeljak, 19. avg 2019, 17:02) - Дејан [neregistrovani]

Демократске структуре

Захтевају да сви имају исти приступ медијској сцени, тако да без опозиције нема ни демократије. Жалосно је како се у последњих неколико година силује демократија у Србији, а сви знамо да различита мишљења доприносе развоју. Ако равноправност у изборном процесу не може да се обезбеди, Бојкот је једино решење

(ponedeljak, 19. avg 2019, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Kljucna oblast

Zaista su mediji glavno oruzije pozicije. Pa pogledajte pre svega TV stanice sa nacionalnim frekvencijama. Ne budimo navijaci nego realno pogledajmo i sve ce biti jasno.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

??

Pa kad je srbija vec u tolikoj medijskoj blokadi kao sto se to tvrdi, zasto ne iznesu u javnost, sta je to sto vlast skriva od naroda ? Mislim u danasnje vreme komunikacije, nije bas jednostavno odrzavati medijsku blokadu bilo koga.

Ali strategija je solidna, bojkot izbora, pa onda tvrde kako bi oni i pobedili da im je bio dopusten pristup medijima itd...

(ponedeljak, 19. avg 2019, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Smesno

Smesno je kad stranke koje na izborima mozda ne bi prosle ni cenzus prete bojkotom :). Marginalci koriste priliku da svracaju kao neku medijsku paznju na sebe. Svesni su da ako idu na izbore i ne udju u Parlament, budu zaboravljeni nakon mesec dana i nestanu sa politicke scene. Zato sad kao oni nesto bojkotuju,vecina njih prema anketama imaju 0,5 % glasackog tela.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Mediji

Mislim da su najbitniji i najjace oruzje vladajuce stranke.