Dačić: SAD podržava stav Srbije da pitanje KiM nije završeno

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenja koje bi imalo u vidu i interese Srbije, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić kaže da ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug - savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis.

Komenarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka, Dačić ocenjuje da Vašington zastupa "naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno".

"To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije", ocenjuje Dačić za Tanjug.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u "dubokoj državi" - Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota - onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan -da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavk dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

"Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše ... To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može, traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen", rekao je Dačić. 

Dačić sa Skotom 

Ministar Dačić i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izrazili su obostrano zadovoljstvo zbog unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Dačić i Skot su posebno istakli nastavak razvoja političkog dijaloga koji se ogleda i u jučerašnjem susretu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Njujorku, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom susreta, u kome je bilo reči o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima, ambasador Skot ponovio je podršku Vašingtona evrointegracijama Srbije, kao i skorom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističe se u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 21. avg 2019, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

smesno od Dacica

" SAD podržava stav Srbije da pitanje KiM nije završeno ".Kakva je to podrska gospodine ministre Dacicu?

(sreda, 21. avg 2019, 17:40) - FORum LIvii [neregistrovani]

Good luck, sir. Scott

изразили су обострано задовољство због унапређења укупних билатералних односа двеју земаља.
Cinjenica je da je do resetovanja i poboljsanja odnosa dve zemlje doslo za vreme mandata ambasadora Gdina Skota.Svu svoju strucnost , iskustvo i energiju , ulozio je u poboljsanje koje je rezultiralo konkretnim rezultatima.
Treba mu pozeleti uspeha u daljem poslu i zivotu.Uvek je dobrodosao kod nas.