Đurić: Priština želi da politički zbriše Srbe

Odluka pokrajinske izborne komisije da administrativnom merom oduzme pravo glasa Srbima sa ličnom kartom Republike Srbije pokušaj je da se Srbi, u političkom smislu, zbrišu sa Kosova i Metohije, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić je naglasio i da je odluka kosovske Centralne izborne komisije da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom vanrednih izbora na moraju biti izdata na Kosovu, protivna važećim zakonima koje je donela sama skupština u Pokrajini.

Ocenio je da je to pokazatelj da nekome ne odgovara da Srbi učestvuju na izborima i da nekome smetaju "srpsko jedinstvo, srpska sloga i srpska snaga".

"Oni žele da, zloupotrebljavajući sopstvene propise, izbrišu Srbe sa Kosova i Metohije i njihovo pravo da glasaju", ocenio je Đurić i dodao da je reč o vrsti političkog progona koji ne sme biti dozvoljen.

Đurić je poručio da razume ogorčenost Srpske liste i svih srpskih predstavnika zbog toga što se Srbima oduzima glas.

"Neki koji su Srbi po imenu i prezimenu, a koji su angažovani i unajmljeni od strane Albanaca i ko zna još koga da nastupe mimo državne politike i neophodnog jedinstva, pozdravljaju ovakvu odluku", rekao je i Đurić.

"Međunarodna zajednica mora da reaguje"

Đurić je rekao da Srbija razgovara sa OEBS-om, međunarodnim institucijama i Evropskom unijom i da se očekuje da do ovog elementarnog kršenja ljudskih prava neće doći.

"Međunarodna zajednica mora da reaguje, inače ovo neće biti legitimni izbori", rekao je Đurić.

Na pitanje šta će biti ako niko ne reaguje na upozorenje da se krši izborni zakon, odgovorio je da odluka mora da se promeni.

"Srbima mora biti omogućeno, na ovaj ili onaj način, da glasaju sa svim važećim ispravama", rekao je Đurić i dodao da će pratiti situaciju do trenutka kada ne bude potpuno jasno na koji način će se stvari postaviti.

"Sadašnje stanje je neodrživo, Srbi su uvek imali pravo da glasaju sa svojim ličnim ispravama, tako mora da bude", naglasio je Marko Đurić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2019, 23:46) - Ana [neregistrovani]

Dokle?

Još jedan pokušaj prištinske vlasti da izopšti Srbe sa KiM. Opet se krše osnovna ljudska prava.

(sreda, 11. sep 2019, 23:04) - anonymous [neregistrovani]

...

Niko im ne brani da zele.

(sreda, 11. sep 2019, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

Ima li kraja?

Užasno je šta nas narod trpi na Kosovu! Nadam se rešenju ovog problema!!! iskreno!

(sreda, 11. sep 2019, 20:10) - Daliborka [neregistrovani]

KiM

Dokle više da ugnjetavaju Srbe na KiM.

(sreda, 11. sep 2019, 19:52) - Nikola [neregistrovani]

Komentar

Albanci su svesni da će Srbi da podrže Srpsku listu i na svaki način pokušavaju da tu podršku smanje tako što će im uskratiti pravo glasa.

(sreda, 11. sep 2019, 19:40) - Tina [neregistrovani]

KiM

I Srbi na KiM imaju pravo glasa i to im niko ne moze uskratiti.

(sreda, 11. sep 2019, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Iskrenost

Pritisak i zastrasivanje na Srbe se nastavlja ne birajuci sredstva.

(sreda, 11. sep 2019, 18:05) - Nikola [neregistrovani]

Ђурић: Приштина жели да политички збрише Србе

Priština treba da zna da se Srbi ne boje nikoga i da su spremni da se brane i da zaštite svoja prava na Kosovu i Metohiji.