Palmer: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

"Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade", rekao je Palmer za Glas Amerike posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

On je dodao da će SAD jasno staviti do znanja da su očekivanja Vašingtona da sledeća vlada u Prištini bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Kako je istakao, Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

"Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom", naglasio je Palmer.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 19. sep 2019, 11:44) - anonymous [neregistrovani]

I ludom previse

ukidanje tarifa za suspenziju kampanje za povlacenje priznanja Kosova

(četvrtak, 19. sep 2019, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Zar je to isto?

A sta je sa Brislkim sporazumom, slobodom kretanja, otetom imovinom, otetim I ubijenim gradjanima, …? Ova izjava je uvreda za Srbiju.

(četvrtak, 19. sep 2019, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Kontinuitet

Ovaj poziv je samo nastavak neprijateljske politike SAD-a prema Srbiji. Treba otvoreno pozvati saveznike (ako ih uopste imamo) u pomoc.

(četvrtak, 19. sep 2019, 08:21) - anonymous [neregistrovani]

Memoril

Da li se neko jos uvek seca briselskog sporazuma i ZSO ?

(četvrtak, 19. sep 2019, 08:14) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Palmet je srbiji odavno dao do znanja da se mora potpisati sporazum uz obodtrano priznanje, hvala americi na realnost

(četvrtak, 19. sep 2019, 06:57) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Палмер

Oни који су створили тзб. државу сада не дозвољавају Србима на Косову и Метохији да гласају без личних докумената тзв. државе. О каквом договору Палмер сања?

(četvrtak, 19. sep 2019, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Ha ha

Treba kod njih naci tim "koji ce potpisati normalizaciju odnosa". Kraj svih prica.

(četvrtak, 19. sep 2019, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

Treba vec jednom shvatiti

Takse uopste ne treba da budu niti uslov,niti predmet razgovora. Oni ce posle reci "evo nema vise taksi, vi sad potpisite uzajamno priznanje". Ni do sada apslutno nista nismo dobili,a namera amerikanaca je samo da ih mi priznamo. Cica mica i gotova prica.

(četvrtak, 19. sep 2019, 00:02) - anonymous [neregistrovani]

G-dine, Palmer:

Dokle sa ovim mrcvarenjem oko Kosova? USA se busa I ponosi o ocuvanju medjunarodnog prava i istine kao ni jedna drzava na svetu. U vecini slucajeva u pravu ste ali nazalost, kada je u pitanju Kosovo -- tu ste potpuno promasili. Zasto promovisati i podrzavati gresku koja je napravljena? Povucite priznanje Kosova i stvar je zavrsena jer Srbija nemoze da se odrekne Kosova isto onako kao sto se Katolicka crkva nemoze odreci Pape.