Gojković: Rano je govoriti o bojkotu, veliki broj partija će izaći na izbore

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da su predstavnici Interparlamentarne unije (IPU) upoznati su sa bojkotom dela opozicije u srpskom parlamentu, ali smatra da će veliki broj političkih partija izaći na redovne izbore u martu 2020. godine.

Maja Gojković je na konferencija za novinare povodom otvaranja 141. Skupštine Interparlamentarne unije u Centru "Sava" rekla da međunarodne organizacije objektivno i samostalno prate situaciju u državama.

"Čitava međunarodna zajednica i sve druge parlamentarne organizacije smatraju da je jedino pravo mesto za rešavanje nesuglasica parlament i da samo dijalogom može da se dođe do rešenja", rekla je Gojkovićeva.

Kaže da je neučestvovanje dela opozicije u radu parlamenta bila tema razgovora sa predsednicom IPU Gabrijel Kuevas Baron, ali i na nedavnom dijalogu između vlasti i dela opozicije koji je želeo da učestvuje uz posredovanje Evropskog parlamenta.

"Nadam se da će u novembru razmisliti i one političke stranke, bez obzira da li su u paralmentu ili van, a imaju određenu političku snagu, da se priključe drugoj rundi razgovora", navela je predsednica srpskog parlamenta.

"Svi poslanici treba da učestvuju u donošenju zakona"

Maja Gojković je istakla da je otvorena za razgovor sa poslanicima iz redova opozicije o tome šta je potrebno promeniti u paralamentu pred kraj njegovog saziva, jer su, podseća, izbori već u martu.

Kaže da bi želela da svi poslanici iz svih političkih stranaka učestvuju u donošenju zakona, dodajući da su u poslednje vreme doneti važni zakoni bitni za evropski put Srbije, ali i da je održana rasprava na temu Kosova i Metohije.

"Deo opozicije nije došao da učestvuje u toj raspravi, i mislim da su tako njihovi potencijalni birači ostali uskraćeni da čuju njihovo mišljenje o rešenju kosovskog pitanja", smatra Gojkovićeva.

Pred parlamentom je, kaže, izmena i dopuna tri zakona o poboljšanju uslova za izbore, te je dodala da bi bilo poželjno da i oni koji trenutno ne učestvuju u radu parlamenta, uzmu učešće u raspravi tih zakona, ulažu amandamane i da se razgovara o tome da li su te izmene dovoljne da bi oni izašli na izbore.

Upitana da li joj smeta što je deo opozicije najavio bojkot izbora, Gojković kaže da se reč "bojkot" koristi rano i smatra da će veliki broj političkih partija izaći na redovne izbore u martu 2020. godine.

Kuevas Baron: Verujemo u dijalog 

Predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron kaže da IPU dobija informacije o radu srpskog paralmenta ne samo zvanično od predsednice Gojković, već i pojedinih poslanika opozicije.

"Mi verujemo u dijalog, to je priroda parlamenta i naše organizacije. Verujemo da je pravi duh parlamentarizma kada različite stranke sednu za jedna sto i traže nabolje rešenje", rekla je Baron.

Izrazila je zadovoljstvo što će na Skupštini IPU u Beogradu poslanici opozicije uzeti učešće, kao i da će to biti "plodonosno" i za dijalog u srpskom paralmentu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2019, 21:06) - anonymous [neregistrovani]

Samo u Srbiji.

Veliki broj partija ne izlazi na izbore,manji broj izlazi ,i mali broj je na vlasti,i sta je to sa nama?Cini mi se da je ona stara izreka 20 srba 10 partija i dalje aktuelna.

(nedelja, 13. okt 2019, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

Izbori su demokratski proces...

Naravno da gradjani na izbore izlazi slobodnom voljom i niko nikoga ne tjera niti smije tjerati da izadje ili ne izidje na izbore.Isto vazi i za politicke partije,njihova slobodna volja je da izadju i predstave svoje programe biracima,odnosno narodu,na osnovu koga ocekuju povjerenje gradjana.Ako neka partija ne zeli da izadje na izbore onda nema problema,ne treba ih siliti.Ako se te stranke zale na Izborni zakon,ovim opozicionim strankama treba reci da su pod istim tim zakonom i u istim uslovima i oni pobjedjivali na izborima.Dakle,nema nista nejasno.

(nedelja, 13. okt 2019, 17:34) - Radojka [neregistrovani]

Ne verujem

To sto ce "veliki broj partija izaci na izbore" uopste ne znaci da te partije imaju znacajan broj pristalica. Ja ocekujem da ce manje od 45% biraca izaci na izbore,a onda je to bas...bas...