Kurti: Dijalog bi mogao početi, ali ne bih žurio sa sporazumom

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da neće žuriti da postigne sporazum sa Beogradom, već je spreman za dijalog sa principima.

Aljbin Kurti je rekao da će za početak tražiti od Srbije dug.

"Moja ponuda Srbiji je zahtev duga koji ima. Svi ćemo se smiriti. Zašto bih ponudio cenu Srbije? Tražiću dug", rekao je Kurti u intervjuu za albansku televiziju Njuz 24.

Dodao je da "u principu nije protiv dijaloga, nego protiv dijaloga bez principa".

"Dijalog bi mogao početi, ali ne bih žurio sa sporazumom", rekao je Kurti.

Kosovski ustav predviđa da ministar u kabinetu mora biti srpske nacionalnosti, a Aljbin Kurti je naglasio da će to biti srpski ministar, ali "ne i nužno iz Srpske liste".

"Nemam problem sa Srpskom listom, nemam problem zato što je srpska, već zato što nije partija. To je u stvari država, to je instrument Beograda. Tokom glasanja u mestima sa srpskom većinom došlo je do velikih nepravilnosti. Pritisak na Srbe da glasaju za Srpsku listu bio je strašan", naglasio je Kurti.

Govoreći o severu Kosova, rekao je da "podela Mitrovice i podela Trepče nisu dve različite stvari".

"Potrebno je ulaganje u Trepču. Ako uložimo u Trepču oko 175 miliona evra, možemo dobiti skoro pola milijarde evra od izvoza metala", rekao je Kurti, prenosi RTK.

Kada je reč o razgraničenju sa Crnom Gorom, Kurti je rekao – "oduzeta nam je zemlja, ali ono što nam je obećano (liberalizacija viza), EU nam nije dala".

"Mi ćemo učiniti sve da ispravimo sporazum sa Crnom Gorom. To je bila greška zbog naše komisije, a ne zbog Crne Gore."

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. okt 2019, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Principi i dijalog

Albin Kurti pominje neke principe i dijalog . Ja mislim da on nezna ni sta su principi , ni sta je dijalog . Skolovao se zahvaljujuci Srbiji , nazalost , nista nije naucio ! Bazarski politicar usijane glave koje ce ga jednig dana kostati mnogo