Svetski i regionalni mediji o poseti Medvedeva

Svetski mediji su posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ocenili kao ilustraciju bliskih odnosa Srbije i Rusije i da se u središtu pažnje posete nalazi jačanje ekonomske, trgovinske i vojne saradnje.

Američka agencija AP ocenila je da je poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji ilustracija bliskih kulturnih, istorijskih i verskih odnosa Srbije i Rusije. 

AP navodi da je ruski premijer prisustvovao vojnom prikazu povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije u čemu su učestvovale jugoslovenske i sovjetske snage.

Uz stotine građana i srpsko rukovodstvo Medvedev je pratio antiterorističku vežbu i defile vojnika, borbenih vozila i oružja, helikoptera i aviona, navodi agencija i podseća da je Srbija saveznik Rusije na Balkanu.

Američka agencija podseća na stav Srbije da ne ulazi u NATO, jednim delom zbog toga što je ta Alijansa bombardovala zemlju 1999. godine kako bi se okončao sukob na Kosovu i citira današnju poruku predsednika Srbije Alekdandra Vučića posle prikaza da će Srbija znati "kako da zaštiti svoje nebo, zemlju i ljude".

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku, iako Beograd formalno teži članstvu u EU, konstatuje AP i dodaje da je zvanična Moskva nedavno pojačala napore da obnovi svoj uticaj među nekadašnjim komunističkim drzavama istočne Evrope.

Ti napori izazivaju zabrinutost na Zapadu koji želi da Balkan, posle ratova devedestih godina, vidi integrisan u EU i NATO.

Ansa: U središtu razgovora jačanje ekonomske i trgovinske saradnje  

Italijanska agencija Ansa izvestila je takođe o poseti ruskog premijera Medvedeva Beogradu, navodeći da on prisustvuje proslavi 75. godišnjice oslobođenja grada kao i vojnoj paradi.

U središtu razgovora ruskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić nalaze se jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između Rusije i Srbije, pri čemu će biti potpisano više bilateralnih sporazuma u oblasti poljoprivrede i železničke infrastrukture, navodi Ansa.

Italijanska agencija prenosi i da bi Medvedev popodne u srpskom parlamentu, između ostalog, trebalo da pruži punu podršku Beogradu po pitanju Kosova, budući da Moskva ne priznaje nezavisnost Prištine i podržava teritorijalni integritet Srbije.

Uveče će predsednik Vučić i ruski premijer prisustvovati zvaničnoj ceremoniji povodom godišnjice oslobođenja Beograda, navela je Ansa, podsećajući da je Medvedev poslednji put bio u Beogradu pre deset godina, kada je bio na funkciji predsednika.

Regionalne agencije i mediji takođe izveštavaju o poseti Medvedeva navodeći da je doputovao povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da je prisustvovao prikazu sposobnosti Vojske Srbije i da mu predstoje razgovori sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Ruske agencije Tass i Ria Novosti u izveštajima iz Beograda posebno su istakli da se Vučić zahvalio Rusiji za pomoć u vojnoj i vojno-tehničkoj saradnji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 20. okt 2019, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Hajde da se kladimo

Da u ovoj poseti zapadu je mnogo više smetao doček samog naroda Srbije više nego doček naših zvaničnika. Jer se po njemu videlo na kojoj je strani narod, a to sigurno nije na njihovoj. 20 godina se muče da nam isperu mozak i okrenu tamo gde njima odgovara, a uspeha skoro nikakvog.