Fon der Lajen za konkretnu evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen radiće na poboljšanju političkih uslova, kako bi se nastavio proces proširenja EU, najavljeno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da je fon der Lajen, povodom obeležavanja 30 godina od pada Belinskog zida, naglasila svoju dobro poznatu poziciju da zemlje Zapadnog Balkana moraju da imaju konkretnu perspektivu u Evropskoj uniji.

Fon der Lajen je, dodaje se u Evropskoj komisiji, više puta ponovila i svoje zalaganje za otvaranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije.

"Imenovana predsednica će zajedno sa svojim timom raditi na poboljšanju političkih uslova kako bi se što je pre moguće u njenom mandatu otvorili pregovori", kaže portparolka Komisije Dana Spinat.

Fon der Lajen je u svom govoru povodom obeležavanja 30 godina od pada Berliskog zida pozvala EU da ispuni dato obećanje i počne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Ako Brisel ne ponudi EU perspektivu državama Zapadnog Balkana tu prazninu popuniće drugi –Kina, Rusija, Turska ili Saudijska Arabija", izjavila je von der Lajen.

Nova predsednica Evropske komisije je zaključila da je istorija EU od 1989. godine pokazala da se "uvek isplati kada Unija otvori svoje srce".

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 18:26) - EU sve dalja! [neregistrovani]

Rumunija i Bugarska...

su bedem prema Rusiji,a Srbija se vezuje za Rusiju! - EU hvata beleške...

(utorak, 12. nov 2019, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Perspektiva?

O kakvoj perspektivi Balkana u EU govorite g-djo von der Layen?Osim ako niste planirali da vam Balkan finansira brexit.Verovatno će se na šezdeset godišnjici pada zida govoriti da balkanske zemlje treba da ostanu na putu EU.Tada će se pitati neko a gde je ta EU?Pa u Švajcarskoj.