Odnosi sa Grčkom izuzetno značajni, uskoro deklaracija o strateškom partnerstvu

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

"Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma", istakao je Vučić.

Nada se da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

"Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona", rekao je predsednik.

Dodao je da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke u vezi sa tim pitanjem i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Poseban značaj posete Dendijasa

Vučić je napomenuo da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.

"Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke", naglasio je predsednik.

Istakao je da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

Vučić je prihvatio poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 09:10) - Tatjana [neregistrovani]

politika

Grcka je veliki prijatelj Srbije

(petak, 15. nov 2019, 07:29) - Petar Krajic [neregistrovani]

Dobri odnos sa Grckim prijateljima

Ovo je jos jedan dokaz u nizu da su nam Grci veliki prijatelji i koliko imamo dobre odnose sa njima i njihovim narodom.

(petak, 15. nov 2019, 00:35) - Ana [neregistrovani]

Grčka

Uzajamno poštovanje, prijateljstvo i saradnja dve države.

(četvrtak, 14. nov 2019, 22:50) - Jana [neregistrovani]

Grcka

Захвални смо Грчкој на интересу који показује за дијалог Београда и Приштине.

(četvrtak, 14. nov 2019, 18:58) - Nikola [neregistrovani]

Grcka Srbija

Naši dobri odnosi sa Grckom, traju i trajace. Setimo se II Svetskog rata i, utocista koje su Grci omogucili. Sve ce vam biti jasno. Zivela Grcka!

(četvrtak, 14. nov 2019, 18:28) - Stana [neregistrovani]

prijateljstvo

Istorija i prošlost svedoci su čvrstog prijateljstva između Srbije i Grčke. Dobri bilateralni odnosi zasnovani su na iskrenom prijateljstvu, istorijskoj povezanosti i solidarnosti dva naroda, što dokazuje i podrška Grčke po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

(četvrtak, 14. nov 2019, 18:10) - Еколог [neregistrovani]

Браћа

Грци су одувек имали братски однос према нама, што и доказују непризнавањем лажне "државе Косово". Иако су наши односи на високом нивоу увек има места за напредак.

(četvrtak, 14. nov 2019, 16:08) - Natasa [neregistrovani]

Tasa

Grčka je naš veliki prijatelj, podrška i oslonac. Neizmerno smo im zahvalni zato što su uvek bili uz nas!

(četvrtak, 14. nov 2019, 16:07) - anonymous [neregistrovani]

Bisa

Dva bliska naroda koji se razumeju, medjusobno uvazavaju i podrzavaju. Hvala Grcima sto nisu priznali takozvanu republiku Kosovo